• Burgemeester Gerdo van Grootheest tijdens een vorige herdenking.
• Burgemeester Gerdo van Grootheest tijdens een vorige herdenking. Foto: Rijk Versluijs Photography 2018

Dodenherdenking in de Culemborgse Grote of Barbarakerk

Algemeen

CULEMBORG Dit jaar vindt de Dodenherdenking plaats in de Grote of Barbarakerk. Niet de Rooms-Katholieke Barbara-kerk aan de Markt maar de protestantse Barbara aan de Grote Kerkstraat is het stijlvolle decor voor deze indrukwekkende plechtigheid. 

Honderden Culemborgers komen bij elkaar om zich een barre tijd te binnen te brengen, Daarna vertrekt een stille stoet naar de begraafplaats aan de Achterweg. De organiserende Stichting Culemborg & Oranje heeft het Koninklijk Stedelijk Muziekcorps Concordia uitgenodigd voor de muzikale omlijsting. Onder leiding van Henk Houben ondersteunen zij met gedragen muziek het herdenken. 

Ook de sprekers (stadsdichter Martin Walton, pastor Frank Duivenvoorde en Sanne van Ewijk) dragen daartoe bij. Op de begraafplaats zijn de kransleggingen. 

Om 19.58 uur klinkt de indrukwekkende Last Post, dan volgende de twee minuten stilte en het eerste couplet van het Wilhelmus. Burgemeester Gerdo van Grootheest spreekt de aanwezigen toe. Kinderburgemeester Wsal Edris houdt een korte voordracht. De Culemborgse herdenking vraagt om een precies tijdschema. 

De deelnemers aan de plechtigheid wordt verzocht 18.30 uur in de kerk te zijn, waar het programma 18.45 uur begint. Om 19.35 uur precies is het vertrek uit de kerk voor de tocht naar de begraafplaats. Daar speelt Concordia vanaf 19.45 uur. Na afloop wandelen de aanwezigen terug naar het Stadhuis waar het Gemeentebestuur een kop koffie aanbiedt.