• Bodypercussionist  Fredrike de Winter verzorgt op 30 april een workshop trommelen.
• Bodypercussionist Fredrike de Winter verzorgt op 30 april een workshop trommelen. Foto: aangeleverd

culemborg • Het begint met een opmerkelijke expositie. Scholengemeenschap Lek en Linge maakt ruim 25 jaar reizen met groepen leerlingen naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Onder leiding van de bevlogen geschiedenisleraar Marco Baars zien de leerlingen daar waartoe mensen in staat zijn. En dat midden in Europa. 

Verstilde foto's 

In verstilde foto’s is die ervaring nu gevangen in een grote en imposante expositie met teksten van Kees van der Zwaard (theatermaker/dichter). De Grote of Barbarakerk in Culemborg is het monumentale decor. De Roos van Culemborg vroeg bovendien 15 plaatselijke kunstenaars herinneringen uit eígen leven op te halen in hun werk. In de kooromgang van de kerk zijn deze persoonlijke kunstwerken te zien. 

Met deze twee invalshoeken van herinneren kwam het thema van de hele manifestatie als vanzelf naar voren: de kunst van herinneren. Dat thema is breed uitgewerkt. Tussen 22 april en 11 mei zijn er 24 benaderingen te beleven. De presentaties variëren. Neem op 22 april een groot feest met eerbiedwaardige ‘cultural community’s’ met diepe wortels in de stadsamenleving onder het motto ‘O Kuilenburg!’ Carnavalsvereniging, corsoclub, Haven- en Mannenkoor en Muziekkorps Concordia zijn de deelnemers. 

Subtiele concerten 

Er zijn ook subtiele concerten geboren uit herinneringen. Soms verwijzen ze naar oorlogstijden maar ook aan gelukkige periodes van het leven. Eerste liefdes worden bezongen. 12 films met de tweede wereldoorlog als decor staan geprogrammeerd. Daarbij past de grote Culemborgse 4 mei herdenking en de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei. 

En wat te denken van de bodypercussion en het emmer-trommelen om de frustraties van de laatste twee jaar kwijt te raken. Naoorlogse songs roepen zoete herinneringen op aan de jaren vijftig. 

Afwisseling 

De afwisseling is dus groot: muzikale elektronische droombeelden, vrolijke Buster Keaton films (met orgelbegeleiding!) maar ook wandelingen langs de Stolpersteine (gedenksteentjes voor de huizen van weggevoerde Joodse burgers). De hele manifestatie is één grote zoektocht naar het dichtbije en verre verleden om het leven van vandaag de dag te kleuren en mee te bepalen.

Openingstijden

De Grote of Barbarakerk is dagelijks open van 11.00 tot 17.00 uur in de periode 25 april t/m 11 mei. Bijna alle activiteiten zijn vrij toegankelijk, voor een enkel concert zijn betaalde kaarten beschikbaar. 

Alle informatie op 

q www.deroosvanculemborg.nl 

q www.cultuurculemborg.nl