culemborg • Op donderdag 19 mei wordt in de Gelderlandfabriek in Culemborg de Regenboogconferentie gehouden: een bijeenkomst over acceptatie en emancipatie van de zogenaamde LHBTIQ+-gemeenschap.

"Iedereen moet zich thuis kunnen voelen. In vrijheid zichzelf kunnen zijn en houden van wie die wil", zeggen de organisatoren van de conferentie. De conferentie is een initiatief van Provincie Gelderland, het Regenboog-platform Gelderland-Zuid en gastgemeente Culemborg. Bezoekers worden geïnformeerd over de Regenboog-ontwikkelingen in Gelderland-Zuid. Er is veel ruimte voor ontmoeting, uitwisseling en inspiratie. Ook worden stappen gezet naar nieuwe samenwerkingen.

Het programma begint om 13:30 uur (inloop vanaf 13:00 uur). Dagvoorzitters zijn Mischa Peter en Giovanni Roemer. Er zijn onder andere intro's van Queeremborg en Regenboog-platform Gelderland-Zuid. Verder is er een New Wave Vogue en performance van Milla Kaarina. Er zijn in totaal vijf workshops: Regenboog & scholen, Regenboog & ouderen, Regenboog & religie, Regenboog & sport en Regenboog & gemeenten. Na de pauze wordt een panelgesprek gehouden met een afvaardiging van leerlingen van GSA scholen. De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. 

Tijdens de Regenboog-conferentie wordt ook een beursvloer georganiseerd. Daar komen vraag en aanbod, ideeën en oplossingen samen. Begeleid door een beursmeester worden verbindingen gelegd om samen in actie te komen. Onder leiding van de beursmeester wordt een aantal vragen en bijdragen uitgelicht en wordt bezoekers gevraagd mee te denken.