culemborg • De school kreeg onlangs een uitstekende beoordeling over de geleverde kwaliteit.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Lek en Linge als eerste school in de regio startte met tweetalig onderwijs (tto). Dat begon met het vwo. 

Voorsprong

Eén van de leerlingen uit de lichting 2002 is Marijn Wouters (31). "In 2008 ben ik in Delft aerospace engineering gaan studeren. De voertaal van de opleiding is Engels en ik begon al met een voorsprong. Met tto bouw je een heel sterke basis op." Na een carrière bij hightechbedrijf ASML, woont en werkt hij sinds drie jaar in Nieuw-Zeeland. Hier spreek ik natuurlijk vrijwel alleen Engels. Wat ik wel vaak hoor: Nederlanders zijn goed in talen."
Elke vijf jaar beoordeelt Nuffic of een school nog voldoet aan de gestelde eisen. Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. Ruim 130 scholen zijn aangesloten. Ook Lek en Linge, met tto op vwo en havo, was onlangs aan de beurt. Het resultaat: het keurmerk senior tto-school geldt ook voor de komende vijf jaar.

Geweldig commentaar

"We wisten dat de verlenging wel zou lukken, maar wat ons verraste was het geweldige commentaar van de beoordelingscommissie", vertelt teamleider tto Brian Dixon. "Onze kwaliteit werd uitzonderlijk hoog genoemd en daar zijn we natuurlijk heel trots op."

Wat de commissie zo bijzonder vond is dat het Culemborgse Lek en Linge over de hele linie goed presteert.

Dixon legt uit: "In het begin van tto lette Nuffic vooral op de kwaliteit van het Engels en de internationale ervaring die leerlingen opdoen, zoals uitwisseling met buitenlandse scholen. De laatste jaren is daar ook een derde component bijgekomen: persoonlijke ontwikkeling. Onze school scoort hoog op alle drie de onderdelen en dat is bijzonder, zegt de commissie."

Erasmus+

Stilstaan is geen optie voor Dixon en zijn team van zo’n zestig docenten. Daarom is hij blij met de toekenning van het predicaat Erasmus+. Dat is een ondersteuning door de Europese Unie waardoor mensen van alle leeftijden de mogelijkheid krijgen om kennis en ervaring op te doen in binnen- en buitenland. 

"Dankzij Erasmus+- subsidie kunnen docenten worden getraind hun Engels naar een hoger niveau te brengen. En krijgen leerlingen meer mogelijkheden voor internationale activiteiten. Zoals verder bouwen aan de online projecten die we tijdens de periode met Covid zijn gestart met scholen in Spanje en Zuid-Afrika."

Weer op gang

Uiteraard is Dixon ook blij dat na twee jaar stilte de uitwisselingen weer op gang komen. "Normaal ga je in de brugklas al naar het buitenland. Nu zijn onze derdeklassers voor het eerst op reis geweest. Met zijn tweeën bij een gastgezin in Denemarken, best spannend maar een geweldige ervaring.''