Afbeelding

Tien mogelijke Culemborgse locaties in beeld voor opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Algemeen

CULEMBORG • De gemeente Culemborg heeft 10 locaties in beeld die eventueel kunnen dienen als opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze worden momenteel door de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid getoetst of ze geschikt (te maken) zijn voor crisisopvang dan wel langdurige opvang. 

Culemborg beschikt op korte termijn echter niet over een grotere gemeentelijke opvanglocatie. 

Veel mensen in Culemborg tonen zich zeer betrokken met de oorlog en de gevolgen voor de Oekraïners, schrijft de gemeente in een notitie aan de gemeenteraad. “Er zijn veel vragen vanuit de samenleving hierover en ook willen mensen iets doen voor in Culemborg aangekomen Oekraïners.” De gemeente beantwoordt op de gemeentewebsite veel gestelde vragen. 

Inmiddels neemt ook de instroom van Oekraïners bij particulieren in Culemborg toe en zijn er particulieren die opvang aanbieden. De inschrijving van Oekraïners in Culemborg in het Basisregistratie Personen loopt voorspoedig en gebeurt vrijwel direct na aanmelding. Het zijn er inmiddels al meer dan 30. 

Vanaf volgens week krijgen Oekraïense vluchtelingen leefgeld van de gemeente. Met de scholen wordt samengewerkt om kinderen uit Oekraïne zo snel mogelijk onderwijs en dagbesteding te geven. Zo’n twintig kinderen hebben inmiddels les op één van de scholen voor basis- of voortgezet onderwijs.