Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Wijze lessen na mislukt Culemborgs windpark-project

Algemeen

CULEMBORG • De nieuwe gemeenteraad zal zich binnenkort moeten uitspreken over de vraag hoe er nu verder moet worden gegaan na het mislukte windpark-project in 2020/21. 

In 2020 lanceerden Vrijstad Windwinning en Eneco het initiatief om in het buitengebied nog eens zes windmolens te plaatsen met een maximale tiphoogte van 270 meter. Het college ging akkoord en stelde een voorontwerp bestemmingsplan vast. Maar liefst 254 inwoners en ondernemers kwamen met een inspraakreactie. Op 6 april 2021 werd het aanvankelijke initiatief in de gemeenteraad getorpedeerd. Er werd unaniem een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen om in overleg te treden met de initiatiefnemers om de omvang van het windpark te beperken tot 72 GWh per jaar met zo laag mogelijke molens. 

Het initiatief van Vrijstad Windwinning en Eneco is niet doorgezet: de aanvraag voor een omgevingsvergunning werd in februari van dit jaar ingetrokken. Daarmee kwam een voorlopig eind aan de ontwikkeling van een tweede windpark op het grondgebied van Culemborg.

Wijze lessen
Het college heeft afgelopen maand nog een keer kritisch gekeken naar het gelopen proces. Op basis daarvan kunnen wel wat wijze lessen worden geleerd. In de Windvisie, die vastgesteld werd in 2017, is in algemene zin wel verwoord onder welke voorwaarden extra windenergie in Culemborg mogelijk kan worden. Maar in die visie is volgens het college niet gesproken over het aantal windmolens en over de beoogde productiecapaciteit. “Mede hierdoor konden de standpunten van de verschillende partijen aan de gebiedstafel zover uiteen liggen. Een helderder kader had dit kunnen voorkomen. Met de motie die in april 2021 is aangenomen, is dat kader geschapen.”

Participatie
Ook was het volgens het college beter geweest om voorafgaand aan de start van het proces een concreet participatieplan vast te stellen en dit met de gemeenteraad te bespreken. “Dit kan voorkomen dat tijdens de procedure vragen gesteld worden of de participatie wel op een juiste wijze wordt doorlopen. Ook moet worden geborgd dat alle stakeholders over dezelfde informatie beschikken, zodat zij hun inbreng kunnen leveren.”

Communicatie
Ook is het college kritisch over de eigen rol bij de communicatie. “Na vaststelling van de Windvisie in oktober 2017 had het college blijvend moeten communiceren over de wenselijkheid van het realiseren van extra windenergie in Culemborg.” Nu is er geruime tijd een ‘radiostilte’ opgetreden en waren de initiatiefnemers formeel aan zet. “De gemeente had meer kunnen doen om inwoners bij de ontwikkeling te betrekken zodat zij zich in 2020 niet overvallen hadden gevoeld door de start van de procedure.”

Dick Aanen