Beesd • Twaalf deelnemende kerken uit West Betuwe maken het mogelijk dat op Palmzondag de The Passion in Beesd wordt gehouden.

Met de openluchtviering van september op het terrein van Mariënwaerdt nog in het hoofd, hebben een twaalftal kerken in de gemeente West Betuwe het initiatief opgepakt om met Pasen de kruisiging van Christus onder de aandacht te brengen van jong en oud. Dick van Arkel, de waarnemend dominee van Rhenoy en Gellicum, kwam met het idee bij dominee Henk Fonteijn in Tricht, om bij het Paasfeest zoveel mogelijk mensen te betrekken. Dat zou mogelijk zijn met een indrukwekkende theatrale viering van The Passion. Het zou een regionale, interkerkelijke Passion-viering moeten worden.

Henk Fonteijn zegt daarover: “Het idee sprak me direct aan, maar daar ben je er niet mee. De kerken gaven al gauw te kennen achter het plan te staan. De locatie Beesd, het terrein rond de St. Pieterskerk aan de Voorstraat, zou geschikt zijn. Voor mij was wel belangrijk dat de initiatiefnemers van de openluchtdienst allemaal zouden meedoen. Voor een dergelijke organisatie is dat erg belangrijk. Ik noem bijvoorbeeld Henk van Amstel. Die man weet snel zaken te organiseren en mensen te benaderen voor de helpende hand. Dan moet het een duidelijk verhaal zijn voor jong en oud. Het moet laagdrempelig zijn en dynamisch. Mensen moeten het zien en horen. Pas dan wordt het opgenomen.”

Boodschap

Henk van Amstel uit Deil ziet deze buitenviering helemaal zitten. Henk: “De uitvoering van The Passion is geen gemakkelijke zaak. We willen het goed doen, anders komt de boodschap niet goed over. Toen het ontwerp klaar was, daar heeft Henk Fonteijn, bijgestaan door Jan van Leeuwen en Dick van Arkel voor gezorgd, waren we een heel eind. Petra van der Veer en Loïs Coli uit Deil hebben speciaal voor The Passion een gelegenheidstheatergroep samengesteld. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het uit veertig zangers bestaande Gospelkoor Spring uit Voorthuizen.”

Petra van der Veer en Loïs Coli zijn druk bezig met de repetities. Petra: “We zijn blij dat we de regie hebben. Het is geweldig om met een enthousiaste groep van zes jongeren en twaalf ouderen te repeteren. Ze begrijpen dat het verhaal wat zij brengen ook goed en duidelijk moet overkomen. Bij jong en oud. Het verhaal wordt met beeld ondersteund. Het is zien en horen.”

De toegang voor The Passion op zondag 10 april is gratis. De aanvang is om 19.30 en rond 20.45 uur zal het geheel zijn afgelopen.