Gekozen raadsleden in Culemborg

De volgende kandidaten zijn gekozen in de gemeenteraad van Culemborg: Culemborg van Nu: Monica Wichgers, Tom Bronk, John van Empel, Johan van der Waal, Willijan Walhout; 

GroenLinks: Tim de Kroon, Mischa Peters, Tessa van Boesschoten, Marlon Donck, Trude van de Ven; 

VVD: Han Braam, Margriet Kuijer, Jasper van Everdingen, Roger van Asselt; 

D66: Dagmar Kusters, Josefien Rooks;

ChristenUnie: Kees van der Zaag;

CDA: Marco van Zandwijk;

PvdA: Yassin Dagdag:

Culemborgs Belang: Machid El Boustati;

Partij voor de Dieren: Myra van der Velde. 

Het is mogelijk dat sommige raadsleden doorschuiven naar het college, waardoor er nog enkele kleine wijzigingen zullen optreden.


'Fietser heeft gewonnen'

CULEMBORG • ‘De fietser heeft gewonnen’. Dat verwoordt Fietsersbond Culemborg in een cartoon over de verkiezingsuitslag in de Gelderse Vrijstad-gemeente.

De twee figuurtjes Henk en Harrie leiden dat af aan de verkiezingszege van Culemborg van Nu en van GroenLinks. “De Vianense Poort blijft dicht, de fietsstraat Parijsch-centrum komt er.”


Overal winst voor lokale partijen

regio • Ook in de buurgemeenten van Culemborg was er winst voor de lokale partijen. 

West Betuwe

Vooral de verkiezingszege van Dorpsbelangen in de gemeente West Betuwe was opmerkelijk. Daar ging de partij van 5 naar 10 zetels. Tien minuten na middernacht schreeuwt lijsstrekker Rutger van Stappershoef van Dorpsbelangen het bijna uit: "Dit had ik niet verwacht. Dit is een ongekende monsterzege." 

Vijfheerenlanden

VHL Lokaal werd de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Vijfheerenlanden. De partij van lijsttrekker Teus Meijdam kreeg 5.183 van de in totaal 24.161 uitgebrachte stemmen en mag zich daarmee de grootste partij van de gemeente noemen. Volgens de (voorlopige) uitslag gaat die de partij zeven zetels opleveren. 

Buren

In Buren won Gemeentebelangen van lijsttrekker Sander van Alfen. In Tiel scoorde de Partij voor de Burgers zeven zetels. Stilletjes had lijstrekker Frank Groen nog wel een zeteltje meer verwacht. "We hadden van tevoren gezegd: met zes zetels zijn we tevreden, met zeven hebben we het goed gedaan en bij acht - en alles erboven - zou het historisch zijn", aldus Groen.