Nieuwe bouwplannen Jan van Riebeeckstraat

culemborg • KleurrijkWonen en CPO Woniumkwartier willen op de locatie Jan van Riebeeckstraat in Culemborg sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen voor Culemborgse starters bouwen. De gemeente is eigenaar van de grond en is bereid om deze te verkopen aan beide partijen. Daarvoor zal een intentieovereenkomst worden getekend.  

De locatie Jan van Riebeeckstraat is al in een eerder stadium tot ontwikkeling gebracht voor de bouw van woningen door KleurrijkWonen en de gemeente. Dit leidde in 2011 tot een bestemmingsplan, dat in 2013 door de Raad van State is vernietigd. Sindsdien hebben de Gemeente en KleurrijkWonen de percelen braak en onbebouwd gelaten. 

In 2019/2020 hebben een ontwikkelaar van modulaire woningen respectievelijk bouwbedrijf en een zorginstelling diverse gesprekken gevoerd met de gemeente Culemborg over hun ambitie om op de locatie Jan van Riebeeckstraat een hospice in combinatie met betaalbare woningen te realiseren. De gemeente was positief. Maar begin 2021 hebben de ontwikkelaar in combinatie met de zorginstelling een koerswijziging aangekondigd en hebben ze laten weten de voorkeur te hebben voor een locatie in de voorzieningenstrook van Parijsch, waarmee hun recht om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren is vervallen. 

Betaalbare woningen

KleurrijkWonen en CPO Woniumkwartier hebben aangegeven graag verder te willen onderzoeken of en hoe zij op de locatie Jan van Riebeeckstraat een ontwikkeling met sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen voor Culemborgse starters mogelijk kunnen maken.