• Blije gezichten bij Culemborg van Nu, de grote winnaar van de verkiezingen.
• Blije gezichten bij Culemborg van Nu, de grote winnaar van de verkiezingen. Foto: Dick Aanen

CULEMBORG • De partij onder leiding van lijsttrekker Monica Wichgers behaalde 20% van de stemmen en veroverde daarmee vijf van de in totaal 21 raadszetels. Het was een winst van twee zetels ten opzichte van 2018.

Ook GroenLinks deed het opnieuw heel goed. De partij werd vier jaar geleden nog de grootste met vier zetels. Dit keer kwam men zelfs uit op vijf zetels.  “We hebben 19,4 procent van álle stemmen gekregen. Heel erg tof", reageert lijsttrekker Tim de Kroon. 

De VVD had ongetwijfeld iets meer verwacht van de uitslag. De liberalen onder leiding van Han Braam behielden met 15,6% van de stemmen weliswaar hun vierde zetel, maar het was aan het eind van de uitslagenavond in het stadhuis toch nog wel even billenknijpen. "Met de voorlopige uitslag van 4 zetels heeft de VVD Culemborg gehouden wat ze hadden en dit is op zich een mooi resultaat in een totaal versplinterd politiek landschap." 

Zetel inleveren

D66 en ChristenUnie moeten beide een zetel inleveren. De Democraten onder leiding van Dagmar Kusters gaan van 3 naar 2 zetels, de CU van 2 naar 1. Voor de partij van lijsttrekker Kees van der Zaag zag het er lange tijd heel positief uit, maar het kwartje viel net de verkeerde kant op. 

"Eerlijk is eerlijk, het doet pijn dat wij een zetel verliezen", zegt D66 op haar Facebookpagina. "Maar dat maakt ons nóg strijdbaarder: de verbinding zoeken, samenwerken met alle partijen en er zijn voor alle Culemborgers. De komende vier jaar zetten we ons met heel ons hart in voor deze prachtige stad." 

Ook voor het CDA zijn de druiven zuur. De partij van Marco van Zandwijk leverde een zetel in en komt met slechts één zetel terug in de raad. "Ondanks de teleurstellende uitslag wil het niet bij de pakken neer gaan zitten", reageren de christen-democraten. "Als partij willen wij op een constructieve en consistente wijze blijven bijdragen aan de stad. Juist deze tijd vraagt om het overbruggen van verschillen. Dat is na 16 maart voor ons niet anders dan daarvoor." Partij van de Arbeid en Culemborgs Belang behouden hun ene zetel. 

Nieuwkomer

Nieuwkomer Partij voor de Dieren verovert eveneens een zetel. "Het is gelukt", jubelt de partij op de eigen website. "We hebben een zetel in de gemeenteraad! Wij kunnen eindelijk het Partij voor de Dieren geluid in Culemborg laten horen en hebben ontzettend veel zin om dat de komende vier jaar te gaan doen."
De SP komt volgens de voorlopige uitslag niet meer terug in de gemeenteraad. De partij blijft echter strijdbaar. Op hun Facebookpagina worden de SP-stemmers bedankt voor hun steun. “Helaas was het niet genoeg voor een zetel, dat verandert niets aan onze plannen.” SP is immers een actiepartij. De partij wilde aanvankelijk helemaal niet mee doen aan de verkiezingen. “Wij zien in de raad zitten dan ook niet als doel, maar als middel. Gelukkig zijn er nog veel meer middelen on onze stem te laten horen. SP Culemborg gaat door. Wij blijven ons inzetten voor alle Culemborgers, maar vooral voor die ons het hardst nodig hebben.”

Opkomst

De voorlopige einduitslag werd donderdagnacht in het stadhuis rond half 1 bekendgemaakt door burgemeester Gerdo van Grootheest. Hij was blij te melden dat 57% van de Culemborgers heeft gestemd. De Lekstad doet het daarmee relatief goed ten opzichte van andere steden in het land.

Als grootste partij zal Culemborg van Nu het initiatief nemen bij de coalitie-onderhandelingen. Die gingen maandagavond van start en werden voorgezeten door burgemeester Gerdo van Grootheest. De twee partijen met vijf zetels -Culemborg van Nu en GroenLinks- zullen ongetwijfeld weer zitting nemen in het college. Maar voor een meerderheid is een derde partij nodig. Programmatisch ligt de keuze voor D66 voor de hand. Hoewel die partij wel een zetel moest inleveren. Of is wellicht toch de VVD in beeld?





I