Eva Schenk en Cato van der Horst met hun ZwartWit-glossy.
Eva Schenk en Cato van der Horst met hun ZwartWit-glossy. Foto: William Hoogteijling

Scholieren Eva en Cato van Lek en Linge maken indruk met glossy over racisme

Algemeen

CULEMBORG • Ze zijn heel wat creativiteit gewend bij Lek en Linge in Culemborg, maar een heuse glossy als profielwerkstuk hadden ze niet eerder gezien. Eva Schenk en Cato van der Horst uit 6vwo maken indruk met hun magazine zwartwit, waarin ze uitvoerig stilstaan bij (de gevolgen van) racisme.

“We wisten van te voren dat we geen gewoon profielwerkstuk wilden maken’’, zeggen de twee vriendinnen. ,,En het stond ook al vast dat we iets samen zouden doen.”

Groter aanpakken
De 17-jarige Eva uit Beusichem en de 18-jarige Cato uit Culemborg zijn geïnspireerd door geschiedenisdocent Marco Baars. “Over het onderwerp, racisme, waren we het snel eens. Het plan was om één exemplaar te maken, maar meneer Baars wilde het groter aanpakken: een magazine voor heel de school. Hij heeft alle zaken geregeld, wij konden ons concentreren op de inhoud.”

En daarbij hadden ze de handen meer dan vol. “We wilden zowel de geschiedenis als de actualiteit aan bod laten komen, zodat je ziet waar het vandaan komt.”

Lewis Hamilton
In hun glossy, 56 pagina’s dik, lees je over trans-Atlantische slavenhandel maar ook over Black Lives Matter. De meiden deden interviews met Amerikaspecialist Laila Frank en Sylvana Simons, Tweede Kamerlid voor BIJ1. En schreven portretten van onder andere Martin Luther King, Oprah Winfrey, Nelson Mandela, Barack Obama en Lewis Hamilton. Leerlingen van hun eigen school, afkomstig uit Ethiopië, Bangladesh en Guinee, praten openlijk over hun ervaringen. Ze vertellen van ‘stereotypering’, hoe mensen met een andere kleur in films en boeken in de westerse wereld werden neergezet.

Zelfstandig
De scholieren deden vrijwel alles zelf aan de inhoud, inclusief een aanzet tot vormgeving. “Dat heeft mijn grote interesse en dat wil ik later gaan studeren”, vertelt Cato. Via Eva kwamen ze in Beusichem bij Marnie Zuidwijk, die het blad zijn definitieve vorm gaf. Docent Baars is meer dan tevreden: “Ik heb zelden gewerkt met leerlingen die zo zelfstandig hun eigen weg hebben gekozen. Ik was er wel als klankbord, maar ik heb nauwelijks tot niet gestuurd.”

En directeur-bestuurder Carel Konings zegt in zijn nawoord: “Onze samenleving wordt steeds meer divers. Daar is Lek en Linge als Cultuurprofielschool en Unescoschool blij mee. Wij zijn ervan overtuigd dat leerlingen met verschillende achtergronden veel van elkaar kunnen leren.”

Eva en Cato hebben een ervaring die ze niet snel zullen vergeten. En als ze in de zomer met diploma zijn vertrokken, blijft hun magazine op Lek en Linge voor andere leerlingen. “Het wordt gebruikt bij lessen geschiedenis en maatschappijleer. Daarvoor hebben we zelf een lesbrief gemaakt, voor zowel de onder- als bovenbouw.”

Tekst: Irma Temminck, communicatie-afdeling Lek en Linge