• De Culemborgse ovonde: één van de grote verkeersknelpunten.
• De Culemborgse ovonde: één van de grote verkeersknelpunten. Foto: Martin Smaling

'De Culemborgse ovonde is een ramp'

culemborg • Vorige week woensdag werd dat nog eens duidelijk tijdens het verkiezingsdebat in de Fransche School onder leiding van Guus Valk, chef politieke redactie bij NRC Handelsblad.

De afsluiting van de Vianense Poort voor het gemotoriseerde verkeer blijft de gemoederen bezighouden. 

Voorstanders vinden het fantastisch dat de poort in deze proefperiode alleen nog maar toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Eindelijk komt er een eind aan het meest onveilige verkeersknooppunt van Culemborg, aan de voortdurende conflicten tussen fietsers en auto's, maar ook tussen auto's onderling. "Een chapeau voor toekomstgericht denken", aldus de Fietsersbond. Maar er zijn ook felle tegenstanders. Bewoners van de Westersingel en de Triowijk ervaren dagelijks overlast van de toegenomen verkeersdrukte in hun wijk.  

Verplaatsen probleem

Ook de VVD vindt dat de Vianense Poort weer zo snel mogelijk moet worden opengesteld voor auto's. Conny van Rooij, nummer 4 op de verkiezingslijst. "We moeten het vervoersplan hierop aanpassen, zodat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen. Bijvoorbeeld door een extra onderdoorgang te realiseren. De schijnoplossing nu heeft het probleem niet opgelost, maar alleen maar verplaatst." Elke avond ontstaat er volgens Van Rooij een 'vette file' bij de ovonde. 

Volgens Marco van Zandwijk (CDA) is de gemeente bij het maken van keuzes begonnen aan de achterkant van het probleem. "Het probleem is verschoven, niet opgelost. Open de poort totdat er volwaardige alternatieven zijn. De buurt is niet betrokken bij deugdelijke oplossingen. We moeten het huiswerk opnieuw doen." 

Machid el Boustati (Culemborgs Belang) vindt het jammer dat de Vianense Poort misbruikt wordt voor allerlei politieke stellingnames. "Er wordt nu al een eindoordeel gegeven, terwijl de proef nog niet is afgelopen. Het is nog te vroeg om voor of tegen te zijn."

Tim de Kroon van GroenLinks is echter bijzonder trots dat het is gelukt om de Vianense Poort in deze raadsperiode af te sluiten. 

Ovonde

De verkeerssituatie verderop bij de ovonde is alleen maar verergerd. Monica Wichgers, wethouder en lijsttrekker voor Culemborg van Nu is het een 'onding'. "Die moet zo snel mogelijk verdwijnen. Met de ontwikkeling van de stationsomgeving gaan we daar voor zorgen." 

Tim de Kroon (GroenLinks) is het daarmee eens: "Als je aan mensen uitlegt wat de plannen zijn, zullen ze ook begrijpen waarom we doen wat we nu doen. We gaan de komende jaren met dat gebied aan de slag. Dan wordt het beter voor alle verkeersdeelnemers." 

In de tussentijd

Annelis de Maar (PvdA) merkte fijntjes op dat dit nog wel tien jaar kan duren. "Ik denk dat we in de tussentijd al een aantal maatregelen moeten nemen", vindt ze. Haast is geboden. "De ovonde zoals 'ie nu is, is echt een ramp. Het is onduidelijk en het is onveilig. Zowel voor fietsers als voor automobilisten. De ene keer heeft de fietser voorrang, de andere keer de auto."

D66'er Rard Metz: "Dan ben ik wel benieuwd hoe het eruit gaat zien als we de ovonde nu al gaan aanpakken? Met 'werk in uitvoering' en een Vianense Poort die nog steeds dicht is. We moeten echt nadenken over een structurele oplossing in de vorm van een extra spoorse doorsnijding."

D66 is groot voorstander van een extra aftakking op de provinciale weg N320. "Dat lijkt me een goed idee", antwoordde Annelies de Maar. "Zo'n aftakking was ergens begin jaren negentig al aan de orde." Maar een verbinding door Voorkoop zou volgens D66 een slecht idee zijn. "Daarmee maak je zo'n wijk weer een doorgangswijk. Het is beter om te kiezen voor een verbinding via de Dr. Hockersingel en de Weidsteeg. Daar kunnen we morgen mee beginnen." 

D66 vindt dat er ook snel gestart moet worden met de aanleg van een fietsbrug over de Lek. "Blijf daar nou niet te lang mee treuzelen." Monica Wichgers was in reactie daarop toch wel reuzebenieuwd hoe D66 dat allemaal wilde realiseren. "Het moet snel en het moet ook nog goedkoop. Maar er zal toch eerst een plan moet liggen voordat we domme dingen gaan doen."  

De PvdA vraagt zich af of een fietsbrug echt iets oplost. Annelies de Maar: "Het is geen Haarlemmer olie voor alle problemen." 

Voor de SP heeft een fietsbrug geen prioriteit. Antoon van den Elzen: "Het zijn luchtkastelen, waar de Culemborgers niet op zitten te wachten. Laten we eerst andere problemen oplossen, zoals de woningnood."