• De initiatiefneemster van het BuurtKastje, Melanie Bleijenberg.
• De initiatiefneemster van het BuurtKastje, Melanie Bleijenberg. Foto: Arno voor de Poorte

Eerste BuurtKastje is doorslaand succes

culemborg • Sinds een maand staat in de wijk Voorkoop in Culemborg, in de voortuin van Kamille 72, een zogenaamd BuurtKastje. Melanie Bleijenberg (38) jaar is de initiatiefneemster van het 'voedselkastje', dat het motto draagt: 'Neem wat je kunt gebruiken, geef wat je kunt missen.'

De initiatiefneemster vertelt dat het BuurtKastje tijdens de eerste maand ontzettend goed bezocht is. "Heel veel mensen weten de weg naar het BuurtKastje gelukkig te vinden." Inmiddels staat het ook vermeld op Google Maps en Apple kaarten. "De Voorkoop kan best een doolhof zijn als je hier niet bekend bent. Maar gelukkig zie ik al steeds meer beweging rond ons kastje. Ons BuurtKastje is bedoeld voor iedereen en ik zie gelukkig ook dat verschillende mensen een bezoek brengen aan ons kastje. Daarnaast hopen we natuurlijk ook een doelgroep te bereiken die wel wat steun kan gebruiken. En, anders dan de voedselbank, is dit anoniem, laagdrempelig en 24/7 geopend.” De eerste dagen plaatsten medebewoners vooral veel producten in het kastje. Intussen hebben mensen door dat ze ook echt wel wat mee mogen nemen. "Dat scheelt mij weer opslagruimte,” lacht Melanie. "Wat me opvalt, is dat er vooral in de avond/nacht spullen uit het kastje gepakt worden. Schaamte? Of heeft het te maken met het drukke leven dat veel mensen leiden? Geen idee, het maakt ook niet uit. Blij als menen wat van hun gading meenemen.”

Primeur voor Culemborg

Naar Melanie 's weten is dit het eerste BuurtKastje in Culemborg. "Al staan er al wel wat van dit soort kastjes verspreid over Nederland. Vele hiervan zijn gebouwd door stichting SoGoed. Zij zijn al langer actief in Nederland en hebben dit idee weer meegenomen vanuit de USA. Daar is dit een bekend fenomeen onder de naam ‘little free pantry'.” Ze hoopt van harte dat er nog meer BuurtKastjes komen. Het mooiste zou zijn als er in elke wijk minimaal één komt. Een buurtkastje via stichting SoGoed kost ongeveer €155,-, inclusief verzendkosten. "Dat lijkt me een bedrag dat ook prima bij elkaar te halen is via een werving. Dan is het enkel nog plaatsen, zorgen voor naamsbekendheid en onderhouden. Mensen mogen altijd contact opnemen via onze socials als ze tips of hulp nodig hebben. Ik heb inmiddels zelf ook contact met andere oprichters van BuurtKastjes in Nederland voor adviezen en inspiratie. Samen staan we sterker.”

Veel verborgen armoede

De 38-jarige inwoonster van Culemborg signaleert dat er veel verborgen armoede is in Nederland. "Mensen die net buiten de boot vallen, of de stap naar bijvoorbeeld de voedselbank heel groot vinden. Aan de andere kant wordt er veel weggegooid; Iedereen heeft wel iets in de voorraadkast staan wat uiteindelijk over datum in de kliko belandt. Dit is zonde, want buiten dat boodschappen momenteel erg duur zijn - en er dus mensen zijn die deze producten goed kunnen gebruiken - is het ook gewoon verspilling. Het motto "liever delen dan verspillen”, is dan ook treffend.” Daarnaast hoopt ze dat het voor een socialere wijk zorgt. "Gezellig is dat er tegenover ons een mini-bieb staat, dus als er ook nog iemand bijvoorbeeld een buurtkoelkast of kledingbibliotheek zou plaatsen hebben we bijna een gratis-winkelstraat,” lacht ze. "Inmiddels heb ik al mogen getuigen van wat spontane praatjes tussen bezoekers. Mooi te zien dat het kastje dus ook dat doel dient.”
De zorgmedewerkster hoopt dat het weinig gaat voorkomen, maar als er items tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten, gaat ze deze extra promoten op Instagram en Facebook. "Uiteraard blijft de voedselbank ook een optie.”
Ze is op het idee gekomen van een BuurtKastje doordat er een een artikel van Stichting SoGoed voorbijkwam op haar Facebooktijdlijn. "Zij bouwen al sinds 2016 buurtkastjes en buurtkoelkasten, met de insteek mensen in armoede te helpen en voedselverspilling tegen te gaan,” licht ze toe. "Ik werd meteen enthousiast, maar wilde hier graag een Culemborgse variant van maken."

Arno voor de Poorte