• Het Culemborgs Mannenkoor in de repetitieruimte van Pieter Aafjes.
• Het Culemborgs Mannenkoor in de repetitieruimte van Pieter Aafjes. Foto: Arno voor de Poorte

Zangworkshop ‘Tijdloze Romantiek’

culemborg • Op 19 maart 2022 houdt het Culemborgs Mannenkoor van 13.30 tot 17.30 uur een gratis workshop ‘Tijdloze Romantiek’, waarbij de leden en aspirant-leden aan de slag gaan met een paar prachtige en goed zingbare liederen van Franz Schubert. Deze workshop staat open voor elke man die het leuk vindt om te zingen, met of zonder koorervaring. Enthousiast koorlid en PR-man Joost Ansems (64): "Iedereen is welkom, met of zonder zangervaring."

Joost is inmiddels vijf jaar lid van het Culemborgs Mannenkoor. Hij zingt mee met de baritons. "Ook zit ik in het bestuur met PR als portefeuille," vertelt hij. "De rest van de week ben ik docent aan de Hogeschool Utrecht. Ik geef de vakken organisatiekunde, veranderkunde en taalbeheersing, en begeleid afstudeerders aan de opleiding Human Resource Management (HRM)." 

Gratis

Het bestuur heeft ervoor gekozen om de workshop gratis aan te bieden. "Door de workshop gratis te maken, is er geen financiële drempel. Daarmee hopen we dat we veel mannen weten te verleiden om mee te gaan doen. Mocht het bevallen, dan kunnen deelnemers besluiten om op maandagavond van 20.00 tot 22.00 mee te repeteren voor een optreden van het koor in de Barbarakerk op 8 mei 2022. Samen met het jongerenkoor the Neighbours, ook uit Culemborg, verzorgen we dan een concert met als titel ‘Tijdloze Romantiek’. Het Culemborgs Mannenkoor zingt dan onder andere de liederen van Schubert die bij de workshop zijn ingestudeerd." Het Culemborgs Mannenkoor hoopt met de gratis workshop te bereiken dat ze veel mannen kunnen infecteren met het Culemborgs Mannen Koor-virus (Het CMK-virus). "Zingen bij het Culemborgs Mannenkoor is aanstekelijk," zegt de PR-man. "Het is een heel bijzondere ervaring om samen op zoek te gaan naar een mooi klinkend geheel. Ontspannend en enerverend. Zeker na alle coronagedoe kan het mannen nieuwe energie geven." Het koor kan op iedere plaats versterking gebruiken op dit moment. "Iedereen is welkom, met of zonder zangervaring. Er is geen selectie. De meeste mannen die kennis hebben gemaakt met ons koor zijn enthousiast lid geworden en gebleven." Het koor telt op dit moment tweeëndertig leden. De verdeling over de stemgroepen (eerste en tweede tenor, bariton en bas) is vrij evenwichtig. De meeste mannen komen uit Culemborg of directe omgeving. Een enkeling woont verder weg.

Leden

Op 15 februari 1928 is het Culemborgs Mannenkoor opgericht. Toen heette het nog OBK: ‘Oefening baart Kunst'. In de volksmond werd gekscherend ook weleens gezegd ‘O Borreltje Kom'. Blijkbaar maakte gezelligheid toen nadrukkelijk deel uit van de koorbeleving. "Ook nu wordt er na het zingen gezellig nagepraat door een groot deel van de mannen. Het samen zingen staat echter op de eerste plaats," haast Joost zich te zeggen. Het Culemborgs Mannenkoor zingt met name het klassiek repertoire. "Daarbij kun je denken aan Schubert, Beethoven, Verdi en dergelijke. Ook maken we uitstapjes naar andere genres. Voorbeelden zijn: ‘Always look at the bright side of life', ‘Imagine' en ‘Land van Maas en Waal'. Daarnaast zingen we in de aanloop naar de feestdagen mooie sinterklaas- en kerstliederen." Joost omschrijft de cultuur van het Culemborgs mannenkoor - in moderne termen - inclusief. "Iedereen is welkom en voelt zich gewaardeerd. We zingen met aandacht en we proberen er echt iets moois van te maken. De sfeer is ongedwongen en ontspannen. Na de repetitie blijven veel mannen nog even ‘hangen' onder het genot van een hapje en een drankje." De bariton stipt aan dat mannenstemmen anders kleuren dan vrouwenstemmen of gemengde stemmen. Verder zijn mannen mannen, die op een mannenmanier omgaan met elkaar. "Dat geeft een bijzondere dynamiek. Toen ik indertijd kennismaakte met het koor was ik meteen verkocht. Een heerlijke zangervaring, mede door een fantastische dirigent: Bas Kuilenburg. Bas legt de lat best hoog, maar doet dat op een heel natuurlijke en prettige manier. Voor mij is ook de afterparty van meerwaarde. We zijn in elkaar geïnteresseerd, hebben interessante discussies en lachen veel. Mooi vind ik ook dat deze afterparty geen must is. Iedereen kan gewoon zichzelf zijn." Het CMK is laagdrempelig en streeft toch naar een behoorlijk zangniveau. Die combinatie is vrij uniek. "De meeste koorleden zijn 60-plus, maar we zijn jong van geest. Toen corona roet in het eten gooide, zijn we digitaal door blijven zingen. We houden af en toe flash mobs om zingen bij ons koor te promoten. Ieder nieuw lid kan eerst een maand gratis meezingen. Daarna kost het € 20,- per maand. Daarvoor kun je wekelijks op maandagavond van 20.00-22.00 uur zingen in 't gebouw van Pieter Aafjes."