• De bandleden van Six Times A Charm zijn zeer verguld met de eerste plaats cultuurfestival Lek en Linge Culemborg.
• De bandleden van Six Times A Charm zijn zeer verguld met de eerste plaats cultuurfestival Lek en Linge Culemborg. Foto: Jan Willem Houweling

Enthousiaste reacties op ‘ouderwets’ cultuurfestival Lek en Linge

Algemeen

CULEMBORG • Na twee jaar had Lek en Linge in Culemborg weer een volwaardig cultuurfestival. Dus mét artiesten op het podium en een zaal vol publiek. Er viel ook wat te winnen, en dat geluk had de band Six Times A Charm.

Het cultuurfestival is al ruim 25 jaar een traditie op Lek en Linge, dat niet voor niets het predicaat CultuurProfielSchool draagt. “We zien elk jaar leerlingen die na hun middelbare school een kunstvakopleiding gaan volgen’’, zegt muziekdocent Ronald van der Schelde. Hij is al zo’n vijftien edities betrokken bij de organisatie. “Optreden op het cultuurfestival is een mooie manier om podiumervaring op te doen.”

Livestream

“Daarom was het de afgelopen jaren zo’n gemis’’, vervolgt Van der Schelde. “In maart 2020 zou het drie avonden zijn, van woensdag tot vrijdag. De eerste avond ging gewoon door, bij de tweede kregen we tijdens de generale repetities al volop signalen dat wegens corona alles kon worden afgeblazen. Wat ook gebeurde.”

Vorig jaar zocht de school de oplossing in een livestream. Van der Schelde: “Dat ging heel goed, maar je mist toch de interactie met het publiek. Vooral voor de leerlingen is dat heel belangrijk. Daarom was het zo fijn dat het nu weer op de oude manier kon. Maar we hebben het ook gestreamd, dus je kunt terugkijken.”

Wervelende presentatie 

Afgelopen donderdag- en vrijdagavond gonsde de aula van de vwo-locatie alsof het festival nooit was weggeweest. “De animo was geweldig. Wat mij opviel was dat veel brugklasleerlingen meededen. Op donderdag alleen al hadden we een koor van 105 leerlingen. En beide avonden was de zaal heel goed gevuld met ruim tweehonderd bezoekers per keer.”

Het cultuurfestival is een schoolbreed evenement. Alle jaarlagen en niveaus doen mee en uiteenlopende diverse disciplines zijn vertegenwoordigd. In een wervelende presentatie komen dans, toneel, muziek, kleinkunst en art & music (een live samensmelting tussen schilderkunst en muziek) voorbij. 

Aan de jury, directeur-bestuurder Carel Konings, oud-docent Rick Wetering en zangeres Linda Vink, de lastige taak één winnaar aan te wijzen. “Eigenlijk is iedereen winnaar’’, zegt Van der Schelde. “Je moet het maar durven om daar te staan. Het is natuurlijk lastig vergelijken, dus de jury kijkt vooral naar de groeimogelijkheden. En die zie je zeker bij Six Times A Charm.”

Masterclass als prijsDat onderstreept Yonathan Bos, pianist bij de winnende band van wie de leden tussen de 13 en 15 jaar zijn. “We speelden ons eigen nummer Roadtrip en dat ging supergoed. Maar we repeteren dan ook elke week’’. Verrast met hun overwinning zijn ze zeker. ,,Er waren veel meer goede acts”, zegt Yonathan, die met zijn medebandleden als prijs een masterclass krijgt aangeboden.