Afbeelding
Foto: Aangeleverd

RE:POWER team van Hub Rivierenland op pad met jongeren

Algemeen

CULEMBORG • Met veel enthousiasme is het RE:POWER team van Hub Rivierenland op pad gegaan om jongeren net dat beetje motivatie en inspiratie te brengen wat nu - na de twee lastige jaren van coronaperiode - mist. 

Tot en met mei kunnen middelbare scholieren en studenten in Culemborg en omgeving deelnemen aan een ervaringsgericht programma. Op 8, 9 en 10 maart jl. stond het projectteam van Hub Rivierenland op het schoolplein bij ROC Rivor, O.R.S. Lek en Linge en KWC Culemborg om een appetizer te geven. 

Een caravan en een grote landkaart - met deze keer geen plaatsen maar eigenschappen en doelen - waren de aanknopingspunten voor de gesprekken met jongeren. ‘Waar sta je nu en waar wil je staan?’ Philippe de Kok, een van de begeleiders van het re:power team sprak vele jongeren.

“Waardevol en fijn om op deze manier leerlingen en studenten te kunnen ontmoeten en erachter komen wat ze nodig hebben in deze periode,” vertelt Philippe de Kok die zich verwant voelt met deze leeftijdsgroep. Niet zo lang geleden was hij ook student en stond hij voor uitdagingen als het gaat om oriëntatie op de toekomst. Nu runt hij het weekend café Lekkers aan de Lek en werkt hij mee aan dit specifieke project van Hub Rivierenland. 

“De landkaart die we bij ons hebben met daarop verschillende eigenschappen, kwaliteiten en belevingen geeft ons ingangen voor dieper gaande gesprekken. Sommige jongeren gaan direct op een plek staan, anderen twijfelen en zoeken. Daar zitten vaak indrukwekkende verhalen achter. Bijvoorbeeld van de Syrische jongen die door taalbarrière nog niet op een plek kan staan waar hij wil staan.” 

Wat Philippe opvalt is dat vele jongeren school zien als een tussenstap. Ze zitten in een wachtstand en koesteren vaak heel andere dromen dan waar ze dagelijks mee bezig zijn. “Als het lukt om het gesprek wat verder te laten gaan dan oppervlakkigheid, dan komt er veel kwetsbaarheid naar boven. Jongeren willen gezien worden. De vraag, ‘wat wil je nou echt?’ leidt tot mooie gesprekken. Wat in eerste instantie niet zo diepgaand lijkt, zoals, ‘ik wil een dure horloge of merkkleding’, komt vaak uit op een heel andere onderliggende behoefte, zoals: ‘ik wil iets betekenen, ik wil mensen vermaken’. Dat is bijzonder. Van daar pakken we door naar concrete acties.”

Op Bedrijfssafari 

Die acties zijn onder meer een Bedrijfssafari, waarbij jongeren kennis kunnen maken met een beroep of bedrijf naar keuze. Of kunnen ze kiezen tussen bestaande initiatieven waar ze bij aan kunnen haken. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een nieuw skatepark in Culemborg. Ook voor de sessie ‘Bouw aan je droom’ zijn er al diverse inschrijvingen. Op de site van www.hubrivierenland.nl staat alle informatie en het aanmeldformulier, want meedoen kan nog.

RE:POWER is mogelijk gemaakt door de Gemeente Culemborg. De ‘Bouw aan je droom’ sessies zijn gebaseerd op een concept van Dennis Nolte, van Spoor van Vernieuwing. Hub Rivierenland is actief op sociale media. Binnenkort is daar ook een impressiefilm te vinden van dit project.