Afbeelding
Foto: Lukas Gojda - nl.123rf.com

D66 Culemborg in gesprek met Hub Rivierenland

Algemeen

CULEMBORG • Het is 7 maart. Een aantal maanden geleden werd in de najaarsvergadering in de Gemeenteraad op initiatief van D66 een amendement ingediend voor meer steun aan Hub Rivierenland. Dagmar Kusters, Rard Metz en Cécile van den Boogaard zitten in het kantoor van de Hub (het HUBKwartier) bij Lekkers a/d Lek op de varkensmarkt.

Het succes van The Battle of the Boats

Hoe gaat het nu met de Hub? Cécile is erg enthousiast. De eerste vruchten van de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs komen niet alleen van de grond, maar krijgen ook meer en meer een blijvend karakter. Zowel bij de bedrijven als het onderwijs slaat het aan. De bedrijfsbezoeken voor vmbo-leerlingen komen weer terug – op 5 en 8 april a.s., voor 200 leerlingen. 

En de “Battle of the Boats” wordt wegens groots succes nog een keer georganiseerd, op 17 juni bij De Meent. Bij deze wedstrijd maakt en ontwerpt een team van bedrijven en leerlingen samen een boot die in een wedstrijd moet kunnen varen. Zowel scholen als bedrijven zijn super enthousiast en steken er weer veel energie in om er een succes van te maken.

Van kwartiermaken naar volwaardige stichting

Op de vraag of het moeilijk was om zo van de grond te komen geeft Cécile aan dat het voor het voortgezet onderwijs niet direct vanzelfsprekend was om de samenwerking structureel aan te gaan. 

“Daar hebben we energie in moeten steken om te laten zien dat het voor de leerlingen en dus ook voor de scholen veel toegevoegde waarde biedt. Nu het is gaan lopen, kan je ook resultaten laten en zien en zichtbaar maken dát het toegevoegde waarde heeft. Leerlingen kunnen zich veel beter oriënteren op hun toekomstige loopbaan, bedrijven krijgen schoolverlaters die beter passen bij hun bedrijf!” 

Na een aanloop van “kwartiermaken” is in 2020 de stichting opgericht met in vijf bestuursleden uit het bedrijfsleven (KCB/VNO-NCW Midden), Onderwijs (KWC, Lek & Linge, ROC Rivor) en de gemeente Culemborg. Inmiddels zijn we twee jaar verder en ligt er Plan van Aanpak met tien concrete doelstellingen voor de periode 2023-2025. Een duidelijk teken dat de Hub en haar activiteiten aanslaan.

De energie moet er af spatten

De Hub organiseert en faciliteert activiteiten die door bedrijven en onderwijs worden uitgevoerd. De basis is dat de activiteit gaat over Samen Beleven. “Er moet worden samengewerkt, de energie moet er af spatten, er moet veel geleerd worden, het moet competitief zijn en iedereen is evenveel waard,” aldus Cécile. “Meestal gaat de rest vanzelf als er wordt samengewerkt. Er ontstaat dan energie, er wórdt dan veel geleerd en ja, als je gelijkwaardig bent ontstaat er vanzelf competitie en dan wordt het weer nóg leuker!”

Ook voor bedrijven is het niet altijd vanzelfsprekend om samen te werken met het onderwijsveld. “We zien grote verschillen. Er zijn bedrijven die hun personeelsbeleid heel strategisch aanpakken. Bij die bedrijven zie je minder tekort aan arbeidskrachten.” Volgens Cécile is er nog een slag te winnen door de extra waarde van samenwerken te laten zien. De Hub ondersteunt de bedrijven bij het organiseren van aantrekkelijke activiteiten, en het delen van best practices.

En hier houdt het niet op

In HUB Rivierenland wordt inmiddels doorgewerkt aan concrete projecten voor rebound leerlingen, en de verdere introductie van contextueel onderwijs op scholen zoals een hackaton met S-TEC.

Cécile ziet de Hub Rivierenland zich verder ontwikkelen naar een kennis- en expertisecentrum voor het realiseren van succesvolle samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit maakt bedrijven in de regio zichtbaar bij jongeren en helpt bij de loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling van jongeren. De Hub kan zich neerzetten als conceptontwikkelaar: de Hub ondersteunt bij de ontwikkeling van contextueel onderwijs.

D66 zet zich in voor een stad waar het fijn wonen werken en leren is

De inspanning van D66 Culemborg op zowel het amendement als met de motie om meer in de Regio samen te werken en hier Utrecht en Den Bosch bij te betrekken wordt door de Hub zeer gewaardeerd. Juist door ondersteuning van gemeenteraad en college zien we mogelijkheden ontstaan om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven nóg effectiever te laten opereren. Je krijgt zo aan alle kanten een prettige stad waar het fijn wonen, werken en leren is.

Binnenkort meer

Uiteraard werd dit gesprek afgesloten met een vervolgafspraak. Onderwijs moet structureel aandacht krijgen om iedereen een gelijke kans te geven.