• Han Braam, lijsttrekker VVD Culemborg
• Han Braam, lijsttrekker VVD Culemborg Foto: Gemeente Culemborg

Verkiezingen

Het is bijna zo ver en 14, 15 en 16 maart mag je je stem uitbrengen voor een gemeentebestuur dat niet alleen besluit over snoeiwerk, rioolbelasting en onderhoud van bestrating. Maar ook zaken zoals, wie welke zorg nodig heeft, vergoedingen voor hulp bij mensen met een beperking maak ook de jeugdzorg.

Naast deze heel persoonlijke zaken gaat een gemeentebestuur ook vaker over het klimaat, energietransitie of het woningaanbod en de -bouw.

Eigenlijk is het zo dat je moet stemmen als je iets aan je stad wil veranderen en weet wat er met jouw belastinggeld gebeurt en welke plannen er zijn voor bijvoorbeeld sportverenigingen, zodat jij en je kinderen prettig in Culemborg kunnen leven. Of hoe we een gevaarlijke verkeersituatie willen aanpakken zodat niet alleen jouw kinderen, maar iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen.

De afgelopen 4 jaar is de VVD Culemborg geconfronteerd met een gesloten machtsblok van 7 partijen die vooral druk met elkaar waren, hun idealen en rapporten van adviseurs op elkaar stapelden en de rekening bij de Culemborger neerlegden.

Ondanks Corona en lockdown hebben wij laten zien en horen dat het ook anders kan. Vooraf communiceren en mensen betrekken vergt inzet, maar is wel de manier om een stad samen te besturen. Dat wil niet zeggen dat we het altijd met elkaar eens zullen zijn, maar wel dat er begrip is. Maar we moeten ook eerlijk zijn en het doordrammen en stapelen van (dure) idealen heeft roofbouw gepleegd op de gemeentelijke capaciteit. We moeten echt eerst naar onszelf kijken.
In ons verkiezingsprogramma staan de plannen voor een goed Culemborg dat beter wordt. Maar allereerst gaan we aan de slag om dat af te maken waar we mee bezig zijn. Dat zijn de verschillende bouwplannen die betaalbare woningen voor Culemborgers opleveren, een oplossing voor de VIanense Poort en werken aan een gemeentebestuur waar wethouders en raadsleden ook buiten de verkiezingsperiode bereikbaar zijn.