• Dagmar Kusters: 'Iedereen mag zijn wie hij of zij is.'
• Dagmar Kusters: 'Iedereen mag zijn wie hij of zij is.' Foto: Karin van de Kar

culemborg • "Ik heb een verleden waarin ik werd gepest, niet werd geaccepteerd. Daar heb ik het altijd moeilijk mee gehad. Daarom voel ik me nu ook zo thuis bij D66."

Dagmar groeide op in Varik, vlakbij Tiel. "Het jaarlijkse hoogtepunt was het optuigen van de fruitcorsowagen, waar ik samen met m'n vader weken mee bezig was." Dagmar, werkzaam bij het ministerie van Defensie, is al jaren actief voor D66. Ze was onder andere commissielid en voorzitter van het bestuur.
D66 heeft drie speerpunten: wonen, duurzaamheid en onderwijs. Dagmar: "Het is natuurlijk niet verrassend dat wonen voor D66 een belangrijk thema is. Maar wel met de volgende restrictie: we bouwen niet in het buitengebied. We moeten voorkomen dat steden straks aan elkaar vastgroeien. Culemborg is een stad midden in het groen. Daar genieten mensen van. Dat moeten we behouden. D66 kiest ervoor om extra ruimte te creëren door de bestaande vierkante meters in de stad zelf beter te benutten. Hier knapt de stad ook van op."
D66 maakt ambitieuze klimaatkeuzes. "We hebben niet de luxe om die keuze uit te stellen; het klimaat wacht niet", aldus het verkiezingsprogramma. De partij van Dagmar Kusters blijft nog altijd voor de komst van nieuwe windmolens. "Het vorige proces is niet goed verlopen. Overigens ben ik van mening dat niet alles verkeerd was. Op unieke manier is geprobeerd om te pionieren, om mensen mee te nemen, de winst te delen met grondeigenaren. Neem die positieve dingen mee, ga in gesprek met de stad."

Onderwijspartij 

D66 is en blijft de onderwijspartij. De partij is trots op het feit dat Culemborg zowel vmbo-, havo- als vwo-onderwijs biedt. Ook de Julianaschool voor gespecialiseerd basisonderwijs en vernieuwende onderwijsvormen als LInawijs, Agora en de Werfklas worden gekoesterd. Dagmar: "We denken wel dat we het onderwijs nog verder kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld als het gaat om circulaire, duurzame en groene schoolgebouwen en -pleinen. Maar ook willen we meer aandacht voor voorschoolse educatie en het vervroegd opsporen van achterstanden. Want daardoor zorgen we voor een goede start voor alle kinderen in Culemborg en voorkomen we extra jeugdzorg."

Het onderwijs moet aansluiten bij het bedrijfsleven. Daarom is D66 een groot voorstander van de Hub Rivierenland. Daarnaast heeft Culemborg volgens Dagmar behoefte aan mbo-onderwijs. "Vooral omdat wij meubelstad zijn. Er hoeft geen aparte school te komen. Maar hoe mooi zou het zijn als vmbo-leerlingen ook al wat vakken op mbo-niveau kunnen doen. Door bijvoorbeeld docenten in het mbo een paar uur per week les te laten geven op de Culemborgse scholen."