• Impressie van de vorige editie van Parel van de Betuwe.
• Impressie van de vorige editie van Parel van de Betuwe. Foto: aangeleverd

Parel van de Betuwe: zes deelnemers

culemborg • Zes bands en singer-songwriters maken op 8 april uit wie zich winnaar van de 31ste Parel van de Betuwe mag noemen. De finale van deze regionale popcompetitie wordt gehouden in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Eind vorig jaar werd aangekondigd dat na twee Parelloze jaren de comeback van dit fenomeen aanstaande was. ,,Maar het was nog best spannend, omdat niemand toen nog wist hoe het met Covid ging lopen’’, zegt voorzitter Maaike Kunst van de organiserende stichting Parel van de Betuwe. “Daarom zijn we terughoudend geweest met dingen plannen. Je kunt van alles willen, maar het zou zonde zijn van het werk als alles voor niets is.”
Maar nu eind februari de teugels zijn gevierd en het clubleven weer op volle toeren draait, staat niets een 31ste Parel van de Betuwe nog in de weg. “We hebben uiteindelijk gekozen voor één avond met zes bands en artiesten’’, zegt Kunst. “Best lastig, we kregen dubbel zo veel inschrijvingen. Hoewel we graag iedereen een podium hadden willen bieden, is uit organisatorische overwegingen een selectie gemaakt. We hebben alleen bands toegelaten die een rechtstreekse band met de regio hebben.”
En zo maken op 8 april de bands 6 Times A Charm, Rampspoed, Almost Everything en Velveteen Rabbit plus singer-songwriters Caya en Idle Hands uit wie zich opvolger mag noemen van Deposit, de band die in 2019 als laatste tot Parelwinnaar werd gekroond. Voorzitter Kunst over de inschrijving: “We zijn blij verrast door het jonge talent dat zich heeft aangemeld.” Alle deelnemers krijgen straks maximaal 20 minuten speeltijd om de jury te overtuigen.
De beloning bestaat uit een budget voor de band. De winnaar kan 300 euro besteden, de nummer twee 200 euro en voor de nummer drie is 100 euro gereserveerd. "Denk aan een opname, een fotoshoot of belettering van de bandbus”, zegt Kunst. "En de winnaar van de publieksprijs krijgt een budget van 100 euro."

Daarnaast is er de Gouden Koffer, de beloning voor de beste coversong die de artiesten naast hun eigen werk spelen. Na Madonna, Spice Girls en Justin Timberlake mogen ze nu los gaan op Britney Spears. "Afgelopen jaar stond natuurlijk in het teken van #FreeBritney'', verklaart Maaike Kunst de keus. Meer informatie over Parel van de Betuwe op

q www.parelvandebetuwe.nl

q www.degelderlandfabriek.nl