Ans van den Hoogen en Henk van der Gronde zijn nu al druk met de voorbereidingen voor de Kunstroute Culemborg, die op 29 en 30 oktober wordt gehouden.
Ans van den Hoogen en Henk van der Gronde zijn nu al druk met de voorbereidingen voor de Kunstroute Culemborg, die op 29 en 30 oktober wordt gehouden. Foto: Rob Zantinge

Organisatie op zoek naar meer locaties in de binnenstad

Kunstroute Culemborg groeit

culemborg • Het duurt nog acht maanden voor de 2022-editie van de Kunstroute Culemborg begint, maar kunstenaars die willen deelnemen kunnen zich nú al inschrijven. Enige haast is geboden, want de inschrijvingstermijn sluit op 15 april. Het evenement zelf vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 oktober (koopzondag) in het centrum van Culemborg.

"Het is 't zevende jaar", vertelt Henk van der Gronde in zijn veelbesproken kunstkiosk op Het Jach "Het begon op een zaterdag in 2015 bij Mar Art aan de koffietafel. We praatten toen over Lek Art en dat niet alle plaatselijke kunstenaars daar terecht konden. Lek Art is een ander concept, de kunstenaars komen uit het hele land en worden er door een curator bij gezocht. Wíj wilden een podium voor alle Culemborgse kunstenaars en dachten: waarom hier geen kunstroute? Wat in bijvoorbeeld Buren en Wijk bij Duurstede kan, zou hier ook moeten kunnen, was het idee. Ergens in september of oktober. Het was de geboorte van de Kunstroute Culemborg. Vervolgens kwam de machinerie op gang."
De initiatiefnemers benaderden plaatselijke kunstenaars en middenstanders, gingen op zoek naar locaties en zochten financiële steun. Aan de eerste editie deden zo'n twintig kunstenaars mee. "En dat aantal wordt jaarlijks meer", zegt bestuurslid Ans van den Hoogen. "Vorig jaar waren 't er 53."

Succesvol

"Het is een succesvol evenement", vult Van der Gronde aan. "Door het enthousiasme van iedereen, maar ook door de ligging van Culemborg, dat ook nog eens een overzichtelijk, goed bereikbaar oud stadje is. We krijgen hier zelfs mensen uit Emmen, die het in de Kunstkrant hebben gelezen."
Niet élke plaatselijke kunstenaar kan aan de Kunstroute Culemborg meedoen. "We willen bijvoorbeeld geen macramé, de kunst moet een bepaald niveau hebben. Deelnemers hoeven niet per se de kunstacademie te hebben gedaan, maar je moet in hun werk wel ontwikkelingen kunnen zien. En we willen diversiteit; keramiek, fotografie, olieverf, illustratief, glas, noem maar op."
Een vaste kern Culemborgse kunstenaars doet jaarlijks mee aan de Kunstroute. "Maar die komen wel elk jaar met nieuw werk", zegt Ans van den Hoogen. "En nieuwe deelnemers worden geballoteerd, want we willen de kwaliteit en variatie erin houden. We hebben hier in de binnenstad een aantal vaste locaties en deze week gaan we de hort op voor níeuwe locaties. Er staan wat panden leeg, dus gaan we de eigenaren daarvan benaderen met de vraag of we die mogen gebruiken. We willen het evenement in de binnenstad concentreren, want vorig jaar zagen we dat de deelnemers die buiten de binnenstad zaten een stuk minder aanloop hadden."
Niet alleen de wat oudere Culemborgse kunstenaars, maar ook jonge enthousiastelingen zijn welkom om mee te doen. "Je wilt ook een mix hebben", aldus Henk van der Gronde. "Zo hadden we twee jaar geleden de profielklas Tekenen van Lek & Linge. En dat betekent voor die studenten natuurlijk een enorme boost. De docente was ook enthousiast en voor de leerlingen is het een mooie aanloop om met de praktijk kennis te maken."
Volgens Henk van der Gronde is de sfeer binnen het zeskoppige bestuur van de Kunstroute Culemborg erg goed. "We hebben een leuk team - allemaal vrijwilligers - en er is onderling vertrouwen. Dat moet ook wel, want er gaan veel uren in zitten." Ans van den Hoogen, die het logo ontwierp en over onder meer het drukwerk en de publiciteit gaat, beaamt dat. Zij is van beroep binnenhuisarchitect en grafisch vormgever. Ze heeft een eigen bedrijf en besteedt daarnaast veel tijd aan de organisatie van de Kunstroute. "We hebben sinds vorig jaar een website, waar alle deelnemende kunstenaars met een verhaaltje op staan. En daar ben ik best wel druk mee, net als met de social-media."
Er zijn plannen om dit jaar bij de de Grote Kerk/St. Barbarakerk een stand in te richten. Hier kunnen mensen donateur ('Vriend van de Kunstroute') worden en ontvangen zij een setje ansichtkaarten.

Inschrijven

Kunstenaars die aan de Kunstroute mee willen doen, dienen zich voor 15 april in te schrijven op www.kunstrouteculemborg.nl. De deelnamekosten zijn 70 euro.

Kunstenaars dienen zich vóór 15 april in te schrijven