• Myra van der Velde, de bevlogen lijsttrekker van de Partij voor de Dieren.
• Myra van der Velde, de bevlogen lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Foto: Mark Munnik

Myra van der Velde: ‘Met Partij voor de Dieren gaat er echt een frisse wind waaien door Culemborg’

Algemeen

culemborg • “De Partij voor de Dieren wil meer bewustzijn voor dierenwelzijn”, zegt lijsttrekker Myra van der Velde. “Om te beginnen in Culemborg. Het gaat er om dat het onderwerp hoog op de agenda komt. We zijn een aanjaagpartij, zetten andere partijen aan het denken en proberen ze uit te dagen om stelling te nemen. We zijn niet uit op macht, we willen alleen maar invloed.”

Met de komst van de Partij voor de Dieren gaat er een frisse wind waaien door Culemborg. De partij laat van zich horen binnen én buiten de raad. “Altijd op een positieve manier”, beloven Myra en haar dertien bevlogen medestrijders. 

De vooruitzichten zijn gunstig. Bij de Tweede Kamerverkiezing in maart vorig jaar stemden bijna duizend Culemborgers op de Partij voor de Dieren. Culemborg is één van de 29 gemeenten in Nederland waar de PvdD meedoet aan de gemeenteraadsverkiezing. 

Planeetbrede visie
De Partij voor de Dieren vaart een compleet andere koers dan de andere partijen. Myra: “Wij zijn een partij met een planeetbrede visie. We zijn ook de enige partij die niet uit is op economische groei, maar die het welzijn van mensen en dieren centraal stelt. En wat goed is voor dieren is uiteindelijk ook goed voor mens en natuur.”

Er valt heel wat te verbeteren in Culemborg, vindt de Partij voor de Dieren. Eén van de belangrijkste punten is dat de gemeente stopt met de fok en verkoop van dieren in De Plantage. ‘De dieren zitten opgesloten in veel te kleine hokken. Wat daar gebeurt is volledig in strijd met de nieuwe Wet Dieren, waarin staat dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen en kunnen leven naar hun aard.” 

De Partij voor de Dieren wil ook dat er een eind komt aan de jacht en dus ook aan het vissen. Een nieuwe uitbraak van infectieziekten moet worden voorkomen. “De gemeente moet op zoek naar risicoplekken waar ziektes van dieren op mensen kunnen overspringen, zoals bij de veehouderij. We moeten echt anders met dieren omgaan.” 

Biodiversiteit
Ook de biodiversiteit in Culemborg moet worden verbeterd, vindt Myra van der Velde: “Straten en tuintjes moeten worden vergroend. We willen langs de singels geen keurig strak gemaaide borders, maar natuurvriendelijke oevers. We zetten in op een schonere stad zonder zwerfvuil en met een goede luchtkwaliteit.” Volgens de Partij voor de Dieren moet Culemborg al in 2030 klimaatneutraal zijn. Windmolens prima, maar niet ten koste van kostbare natuur.

Myra: “Ons verkiezingsprogramma heet ‘Verbeter de wereld, begin in Culemborg’. We gaan de straat op en koppelen onze acties aan onze boodschap. Twee weken geleden trapten we de verkiezing af met een groene campagne, waarin we willen laten zien dat kleine stappen al grote impact kunnen hebben.” 

Er staan veertien kandidaten op de lijst van de PvdD. ‘We zijn er klaar voor. We gaan echt iets veranderen in Culemborg, daar ben ik van overtuigd. Wij zeggen: Het is tijd voor een politieke klimaatverandering!”