Ton Valkenburg wil mensen over 30 jaar laten zien hoe wij nu met plastic omgaan.
Ton Valkenburg wil mensen over 30 jaar laten zien hoe wij nu met plastic omgaan. Foto: © Ton Valkenburg

Foto’s van Culemborgse fotoclub opgenomen in archief

Algemeen

CULEMBORG • Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) is blij met het fotoproject ‘Mens en omgeving anno 2021’ in Culemborg. De foto’s, gemaakt door 16 fotografen van de Culemborgse fotoclub Lek en Licht, worden opgenomen in het archief. 

Ze worden na de expositie in het Huis van de Stad van 8 t/m 25 maart tentoongesteld in het atrium van het RAR. De omvang van het beheerde materiaal in het Regionaal Archief Rivierenland is imposant: 15 km archief, met nog 5 km beschikbare ruimte. 

“Je vindt er bouwdossiers, burgerlijke stand, notulen en nog veel meer. Eigenlijk alles wat gemeenten en het waterschap moeten archiveren”, vertelt Nico Hoevenaars, medewerker collectiebeheer. “Daarnaast hebben we heel veel materiaal van particulieren, bedrijven en instellingen: publicaties, tijdschriften, documentaires, prenten, plaatjes, foto’s enzovoorts. Alles wat een duidelijke link heeft met ons werkgebied, wordt bij ons gearchiveerd.”

Blij met foto’s

Toen de fotoclub het RAR benaderde met de vraag of ze een bijdrage wilden leveren aan het fotoproject ‘Mens en omgeving anno 2021’ in Culemborg, waren Nico Hoevenaars en zijn collega Sil van Doornmalen gelijk enthousiast. 

Nico: “We hebben hier kilometers aan papier staan, maar relatief weinig foto’s. Want om foto’s te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat het auteursrecht of een licentie wordt overeengekomen. Toch spreken beelden altijd aan. We merken bijvoorbeeld tijdens open dagen dat er veel belangstelling voor is. We zijn dan ook blij dat de 16 fotografen die meedoen aan dit project, de foto’s beschikbaar willen stellen aan het archief. Wij gaan de foto’s en informatie die erbij hoort bewaren en ervoor zorgen dat ze voor iedereen toegankelijk zijn.”

Unieke momentopnames

Volgens Nico is het uniek dat er zoveel momentopnames worden gemaakt, op een bepaalde plaats en bepaald moment. “Zo kunnen mensen later altijd terugkijken hoe het er in deze tijd, op deze plek heeft uitgezien. En dat door een club mensen die behoorlijk fotografisch onderlegd is. Ik verwacht een andere kijk, mooie beelden en onverwachtse momenten. Een plezier om naar te kijken. Het is letterlijk ‘een archief voor mensen die nog niet zijn geboren’.”

Foto’s bewaren

Nico vertelt enthousiast over de archivering van foto’s: “We slaan ze op met belangrijke informatie zoals data, namen, een situatiebeschrijving. Vroeger werden foto’s op kartonnetjes geplakt. Die foto’s, en andere kwetsbare materialen zoals negatieven en dia’s, zitten in speciale omslagen en archiefdozen. Want een gewone plastic omslag gaat aan de foto plakken. Ook hebben we hier een speciaal koude depot voor negatieven en breekbaar fotomateriaal.”

Archiefstukken inzien

In de studiezaal is veel materiaal aan te vragen, waarna het daar kan worden ingezien. Nico: “We halen het dan voor je uit de depots; deze depots zijn niet toegankelijk en slechts open voor bezoekers op bijvoorbeeld een Open Dag. In de studiezaal bevindt zich een klein deel van de bibliotheek; de rest van de bibliotheek bevindt zich ook in de depots.”

Expositie in het RAR

Iedereen is van harte welkom om de studiezaal te bezoeken en de expositie ‘Mens en omgeving anno 2021’ te bekijken. Van 8 t/m 25 maart, dinsdag t/m vrijdag 10-16 uur in het atrium van het Regionaal Archief Rivierenland (J.S. de Jongplein 3, Tiel). Of nog t/m 5 maart in Het Huis van de Stad (Oude Vismarkt 4, Culemborg), van maandag t/m zaterdag 10-16 uur.