• Vellinga: "Hoe je de leefbaarheid het beste verbeteren kunt, moet je vragen aan de inwoners."
• Vellinga: "Hoe je de leefbaarheid het beste verbeteren kunt, moet je vragen aan de inwoners." Foto: aangeleverd

Buren zoekt kwartiermakers energie

buren • Wie wil er meedenken over het besteden van geld uit duurzame energieprojecten? De komende jaren komen er in Buren zonnevelden. De investeerders die zonnevelden ontwikkelen storten geld in een fonds. Dat geld is bedoeld voor projecten die de leefbaarheid verbeteren. Inwoners kunnen straks voorstellen doen om dit geld te besteden. De gemeente Buren zoekt mensen die een stichting willen helpen opzetten. Deze stichting gaat ervoor zorgen dat het geld op een goede manier besteed wordt.

Eind januari ging het college akkoord met de oprichting van een stichting omgevingsfonds duurzame energie. Daarbij horen regels, zoals statuten en een fondsreglement. Voor het opstellen hiervan zoekt de gemeente enkele ‘kwartiermakers’. Zij kunnen daarna ook bestuurslid worden.

Enkele vergaderingen

Inwoners die interesse hebben kunnen hun contactgegevens mailen naar duurzaamheid@buren.nl. Naar verwachting zijn enkele vergaderingen voldoende om de stichting op te kunnen richten. Veel werk is het dus niet, volgens de gemeente.
De stichting gaat in de toekomst het Omgevingsfonds duurzame energie Buren beheren. Ontwikkelaars van duurzame energieprojecten, zoals zonnevelden, betalen geld aan het omgevingsfonds. Uiteindelijk ontvangt het omgevingsfonds waarschijnlijk enkele tienduizenden euro’s per jaar. Duurzame energieprojecten kunnen de omgeving minder aantrekkelijk maken.

Voorstellen indienen

Inwoners en andere partijen in de gemeente Buren kunnen voorstellen indienen voor een betere leefbaarheid in de gemeente. Meer groen bijvoorbeeld. Of juist een sociaal project in een dorp. De toekomstige stichting bekijkt deze projectvoorstellen. Als de stichting een projectvoorstel positief beoordeelt, kan het project worden uitgevoerd met geld uit het omgevingsfonds.  

Inwoners profiteren

Pier Vellinga uit Eck en Wiel wil zich inzetten om de stichting samen met anderen op te richten. Hij is expert in duurzaamheid, klimaatverandering en energie. "Ik vind het belangrijk dat het opwekken van duurzame energie ten goede komt aan de mensen in Buren", zegt hij. "Dat kan doordat ze een aandeel nemen in bijvoorbeeld een zonnepark. Of doordat ze een schadevergoeding krijgen als ze schade ondervinden. Maar mensen kunnen ook profiteren door de leefbaarheid ter plekke te verbeteren. Hoe je die leefbaarheid het beste verbeteren kunt, moet je vragen aan de inwoners. Dat gaan we met de stichting doen. Zelf vind ik het belangrijk dat met de opbrengst ook een bijdrage geleverd kan worden aan verduurzaming van woningen, buurten en kernen. Wie denkt er met mij mee?" 

Nieuwsbrief

Begin maart verschijnt de eerste nieuwsbrief duurzaam Buren met nieuws, activiteiten en tips om zelf aan de slag te gaan met verduurzamen. 

Aanmelden en info

Aanmelden voor deze digitale nieuwsbrief en meer info over duurzaamheid in de gemeente Buren: www.buren.nl/duurzaamheid.