culemborg • Het Collectief Redichemse Waard heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een toekomstvisie voor het 100 hectare grote natuurgebied in de uiterwaard van de Lek bij Culemborg.

Veel Culemborgers hebben met het Collectief meegedacht en ideeën aangedragen die een inspiratiebron waren om uit te werken in een prachtige illustratie. "Het is geen uitgewerkt plan maar een streefbeeld om te inspireren, de dialoog aan te gaan, voor te vechten en samen aan te werken", zegt Stefan Claessens. "Dát is ook de hoop van het Collectief. Dat er een duurzame toekomst gegund is voor dit prachtige gebied waar natuur, landschap, recreatie en cultuurhistorie wel bij varen."
Het Collectief is al lange tijd in gesprek met gemeente en bloot-eigenaar om samen tot een oplossing te komen. "We hopen met deze uitgave een positieve impuls te geven aan die gesprekken."
Op zaterdag 12 maart is het Collectief met een flinke groep van zo'n 30 vrijwilligers aan de slag gegaan met het beheer van knotwilgen in de Redichemse Waard. Vorige jaar heeft de gemeenteraad al een budget beschikbaar gesteld voor beheer en vorige winter heeft de gemeente het achterstallig onderhoud van de vele knotwilgen voortvarend op peil gebracht. Daarnaast is er door leden van het Collectief in samenwerking met de gemeente een beheerplan gemaakt. "Een mooie vorm van burgerbetrokkenheid", zegt Claessens. "Vanaf nu gaan vrijwilligers de gemeente bijstaan bij het beheer. Het kan dan gaan om maaien, zwerfvuil opruimen en dus ook knotten. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen. Zo gaan we zondag 6 maart zwerfvuil opruimen en verder met het knotten."
Het eerste exemplaar van de toekomstvisie en folder werd aangeboden aan burgemeester Gerdo van Grootheest. Die had enkele lovende woorden voor het werk van het Collectief.