CULEMBORG • Het gaat om 30 sociale woningen, 53 woningen in het middensegment (onder de NHG-grens) en 36 duurdere woningen. De 120 woningen komen boven de eerder door de gemeente Culemborg met C.V. Parijsch en Heijmans afgesproken aantal van 311 woningen.

De gemeenteraad ging vorige week in meerderheid akkoord met het plan. Voor stemden GroenLinks, Culemborg van Nu, D66, CDA en Culemborgs Belang. Tegenstanders VVD, ChristenUnie en SP dienden nog een amendement in om het eerder afgesproken aantal van 321 woningen te handhaven, en daarbij ook ruimere parkeernorm intact te laten. Dat voorstel werd verworpen. 

Het college zet in op duurzame en minder ruimte vragende vormen van mobiliteit. "Dit bereiken we door goede rechtstreekse verbindingen voor langzaam verkeer naar belangrijke voorzieningen binnen Culemborg, voorzieningen in de wijk zoveel mogelijk te clusteren op logische en goed bereikbare plaatsen en goed en ruim aanbod van deelmobiliteit." Parkeerplaatsen die niet op eigen terrein kunnen worden aangelegd worden gerealiseerd in gebiedsgerichte voorzieningen. Pakreren op maailveld wordt in principe niet toegestaan in verband met de leefbaarheid van de wijk. Door minder parkeerplaatsen aan te leggen, blijft er meer ruimte voor het inrichten van een meer groene, gezonde en sociale woon- en leefomgeving. "Wonen in Linieveld is een bewuste keuze: meer (groene) kwaliteit, minder auto", aldus het college. 

Het collegeplan werd met name door Jan-Peter Roefs (VVD) weggehoond. Meer betaalbare woningen, daar is niks op tegen. "Maar moeten we deze mensen in ruil daarvoor dwingen om op de bakfiets te stappen. Wat betreft de VVD niet. "Er is geen enkel bezwaar tegen het delen van het delen van auto's als mensen dat uit eigen beweging zelf willen. Maar wel als mensen als gevolg van planologische inrichting van de wijk gedwongen worden om over te gaan tot deelmobiliteit."

Samen met ChristenUnie en SP diende de VVD een amendement in om het bestemmingsplan ongewijzigd te laten en te onderzoeken of een woningbouwprogramma met 180 (betaalbare) woningen en 131 doorstroomwoningen voor Culemborgers uit te voeren is. Ze willen dat de woningen alleen beschikbaar zijn voor mensen die een sociaal-eocnomische binding hebben met Culemborg. Voor de 180 betaalbare woningen moet een anti-speculatiebeding worden opgelegd. De drie partijen stelden verder voor om de huidige ruime parkeernormen te handen en meer groen- en speelvoorzieningen in de wijk aan te leggen door een half verdiept parkeerdek. Er is echter wel een keerzijde. Dit voorstel zou 5 miljoen euro verlies kunnen opleveren. Die zou moeten worden gedekt uit de grondexploitatie. 

Het amendement leverde felle reacties op van de overige partijen. "Nog nooit zo'n raar voorstel gezien", vond Tim de Kroon van GroenLinks. Hij was overigens wel blij met het voorstel van het college. Een groene wijk met betaalbare woningen, precies wat de partij wilde. 

Ook Marco van Zandwijk was verbaasd over het amendement.. Vooral het feit dat dit voorstel tot een verlies zou leiden van 5 miljoen vond hij 'niet te begrijpen.'

Josefien Rooks (D66) wil het voorstel van het college graag een kans geven, hoewel ze ook wel de risico's ziet. Het Linieveld is immers aan de rand van de stad. Zo'n plan is volgens haar dan ook minder logisch dan in de spoorzone. Maar, zo stelde ze: "Culemborg is een moderne vooruitstrevende stad die durft te vernieuwen."