• V.l.n.r.: Kassandra, Mark, Thiadmer, Mischa en Marianne..
• V.l.n.r.: Kassandra, Mark, Thiadmer, Mischa en Marianne.. Foto: Jord Visser

CULEMBORG • Marianne Deiman, Mischa Pranger, Mark van Dooren, Kassandra Wolda en Thiadmer van Galen zijn de drijvende krachten achter het boek waarin de eerste vijf jaar van het succesvolle project wordt beschreven.

Het fabrieksgebouw naast het station waar tot eind vorige eeuw de meubels van onder andere Jan des Bouvrie werden gemaakt, stond al enkele jaren leeg toen het begin 2004 werd gekraakt. Het voornaamste doel van de nieuwe bewoners was om het complex te behoeden voor verder verval; een deel was al ten prooi gevallen aan brandstichting. De ‘fabriekers’ zoals de krakers zich gingen noemen, kunstenaars, decorbouwers en ambachtslieden, werkten gestaag aan een toekomstplan voor het langgerekte gebouw. 

Verbouwing 

In 2013 werd een begin gemaakt met de verbouwing van het eerste deel. In de voormalige locomotiefloods, met bouwjaar 1868 veruit het oudste deel, kwam horeca. Daar opende in het voorjaar van 2016, dus vóórdat de rest werd opengesteld, restaurant una Volta. Even later ging ook de deur open voor de concert/theaterzaal, de flexwerkplekken en andere publieksruimtes. Dat alles naast de ateliers en werkplaatsen van de fabriekers, die onvermoeibaar aan zowel hun eigen bedrijf als aan hun collectieve onderkomen bleven werken.

Creativiteit
In ruim vijf jaar heeft de Gelderlandfabriek een vaste plaats verworven in de lokale samenleving. Er zijn uiteenlopende culturele activiteiten voor jong en oud, bedrijven komen er graag voor vergaderingen of congressen, una Volta heeft permanent aanloop en de creativiteit droogt niet op. Ook voor de rest van het fabriekscomplex zijn verregaande plannen. Zowel voor het ontoegankelijke middelste, ‘verbrande’ deel als ‘noord’, de rauwe hal die inmiddels al wel in gebruik is voor onder meer concerten, bouwprojecten, presentaties en exposities.

In het boek wordt de eerste fase uitvoerig belicht. Ook wordt een doorkijkje gegeven naar de komende jaren. Een in fabriekstraditie ‘stevige’ pil, prachtig vormgegeven en met stoere foto’s en verhalen. Het kost 30 euro en is te koop in de shop van de Gelderlandfabriek.

www.degelderlandfabriek.nl