INGEZONDEN

Energiecrisis en windmolens

Energie is ééN van de belangrijkste bronnen voor onze welvaart en welzijn. Dat merken we sterk in deze energiecrisis. De energieprijzen rijzen de pan uit, omdat we afhankelijk zijn van Russisch gas. Dit is voornamelijk voor mensen met een kleine beurs op dit mo-ment een groot probleem. We kunnen daar nu wat aan doen door onze eigen energie zo snel mogelijk op te wekken. De meeste activiteiten die energie nodig hebben zijn namelijk goed te elektrificeren, zoals transport (auto’s e.d.) en huisverwarming (warmte-pomp).We hebben in Culemborg een goed plan van een lokale groep die onze gemeenschap genoeg lokale energie kan leveren, om alle huishoudens van stroom te voorzien voor huishouden, elektrische auto én warmtepomp. Bovendien is deze energie betaalbaar, want wind- en zonne-energie zijn de goedkoopste vormen van energieopwekking. Daarvoor is, zeker met de huidige prijzen, geen subsidie nodig. Mogelijk dat het plan moet worden uitgebreid met energieopslag, zodat de energie beschikbaar is als deze nodig is. Dat is in principe mogelijk. Met energieopslag erbij is subsidie al helemaal niet meer nodig. De energie kan dan geleverd worden wanneer deze nodig is. De produc-tieprijs blijft dan nog steeds onder de € 0,05 per kWh.
Dit plan leidt ook tot lokale overlast die uiteraard tot een minimum beperkt moet wor-den. Volgens mij zijn er 4 relevante vormen van overlast:


1 Geluid: hier moet minder met normen gewerkt worden, maar meer met echte ge-luidscijfers van echte molens, waarbij gekeken moet worden naar het reduceren van die geluidspatronen die het meeste overlast geven. Daarbij geld bijna altijd dat moderner beter is, maar ook hoger.

2. Slagschaduw: die werd in het voorliggende plan al beperkt tot 30 minuten per jaar door de molens stil te zetten als dit dreigt. Bij hoge molens is de overlast over een groter gebied, maar minder storend, omdat de wieken langzamer draaien.

3. Ecologische schade: vaak wordt hier vogelsterfte aangehaald. Ook hier geven hogere molens minder schade. Doordat de wieken hoger staan komen minder vogels ermee in aanraking en omdat de wieken langzamer draaien kunnen ze makkelijker ontweken worden. Eén blad zwart verven helpt hier ook tegen.

4 Uitzicht: Hogere molens zijn van grotere afstand zichtbaar dan lagere molens. Van dichtbij vallen ze juist minder op, omdat dan alleen de mast zichtbaar is. Lage molens zijn van dichtbij, in mijn beleving, veel prominenter aanwezig.  

Ik zie veel dat overlast van nieuwe vormen van energie als probleem op zich be-schouwd wordt zonder het te vergelijken met de overlast van de huidige energievoor-ziening. Denk aan de mensen in Groningen en de Botlek. Maar ook hier in Culemborg. De lucht is hier ook tamelijk vervuild door de verbranding van fossiele brandstoffen en daar hebben veel mensen last van.
Uiteraard moet de opbrengst van deze molens de hele gemeenschap ten goede komen.

Marcel Reijnen