Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Wethouder Joost Reus: Geen gegevens basisinformatie gelekt naar initiatiefnemers windpark

Algemeen

CULEMBORG • Wethouder Joost Reus (GroenLinks) neemt afstand van een artikel in De Gelderlander waarin vraagtekens worden gezet bij de integriteit van de gemeente in de discussie over de komst van zes grote windmolens. 

Er was volgens het dagblad ‘een jaren durende, innige samenwerking’ tussen de gemeente en de initiatiefnemers van het project: Eneco en coöperatie Vrijstad Windwinning, “De wel erg nauwe samenwerking gaf omwonenden het gevoel dat de gemeente – die álle belangen moet afwegen – vooral aan tafel zat als windparkpromotor en niet luisterde naar hun zorgen over gezondheidsrisico’s”, schrijft het dagblad in een uitgebreide reconstructie. De ernstigste beschuldiging is dat een ambtenaar informatie uit de basisadministratie zou hebben gedeeld met een initiatiefnemer van het project. Met de bedoeling om grondeigenaren op te sporen en maillijsten samen te stellen. 

VVD-raadslid Kees de Raad haakte donderdag tijdens het uurtje ‘Actuele zaken’ in op het artikel en vroeg zich onder andere af of de gemeente was afgeweken van de geldende procedure. Joost Reus reageerde furieus. “De VVD stelt vragen waarin de suggestie wordt gewekt dat er niet integer zou zijn gehandeld. Dat stelt mij en de organisatie in een kwaad daglicht en dat vind ik zeer kwalijk. Dit college heeft betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit hoog in het vaandel. Er is geen toegang gegeven tot de basisadministratie. Er is niet gelekt. Er zijn geen zaken gedeeld waar geheimhouding op rust. Waar haalt u deze suggestie vandaan?”

De Raad bleef bij zijn standpunt dat de banden tussen de gemeente en Eneco en Vrijstad Windwinning veel te close waren.