CULEMBORG • Ook mensen met weinig geld moeten in staat zijn om hun woning te isoleren. Dat is de strekking van een motie die maandag unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad. De motie werd ingediend door ChristenUnie, CDA, GroenLinks en PvdA.

In de motie wordt het college uitgenodigd om te komen met een lokaal isolatieplan voor de jaren 2023-2025. Eén van de overwegingen is dat Nederland redelijk onverwacht te maken heeft gekregen met veel hogere energieprijzen. “Deze hogere energieprijzen kan gezinnen in ernstige financiële problemen brengen, omdat deze noodzakelijke extra uitgaven niet voorzien konden worden.” De hoge energieprijzen maken dat er naar verwachting landelijk zo’n 700.000 huishoudens met een laag inkomen te maken krijgen met een (te) hoge energierekening in een huis dat niet goed geïsoleerd is.”
De indieners van de motie denken dat isoleren de grootste milieuwinst oplevert en dat ook kleine maatregelen daarin al helpen. Ook het nieuwe kabinet-Rutte IV heeft ambitieuze isolatieplannen. Via het Nationaal isolatieprogramma komen er honderden miljoen euro's beschikbaar. Om woningen te verduurzamen wordt er 3,35 miljard euro extra gereserveerd door het kabinet. Bij de begrotingsbehandeling voor het volgend jaar (meestal in november) zal bekend zijn hoeveel geld Culemborg hiervan ontvangt. Maar ondertussen kan het college (en dus ook het nieuwe college) al wel in actie komen. In Culemborg zijn naar schatting 8000 woningen onvoldoende geïsoleerd.