Staatsbosbeheer plant groot bos in Beesdse veld

culemborg • Staatsbosbeheer plant deze winter bijna 46.000 bomen in Betuwe West. De grootste locatie voor bos is 9,6 hectare in het Beesdse veld bij CulemboNu corona endemisch lijkt te worden kan de maatschappij langzaam maar zeker steeds verder van het slot. Door het planten van een groot aantal verschillende boom- en struiksoorten is het bos veerkrachtig en beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien is het aantrekkelijk voor dieren, planten en mensen. 

Vanaf de A2 in knooppunt Deil is sinds kort een hoog raster te zien dat het jonge bos de eerste jaren beschermt tegen vraat door de veel in het gebied voorkomende reeën. Dit nieuw aangeplante bos ligt in natuurgebied ’t Broek en is 4,5 hectare groot. De komende jaren zien de bomen er nog uit als sprieten. Na een jaar of 10 zullen ze op een bos gaan lijken. De aanplant van nieuw bos maakt deel uit van het meerjarenplan van Staatsbosbeheer. De totale oppervlakte bos in Nederland moet gaan groeien. Meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl  De grasmat is in één plantgang gefreesd waarna de bomen gelijk zijn geplant. De grasmat aan weerszijden van de plantstrook blijft hierdoor intact en vergroot de draagkracht voor de trekker. De komende jaren zien we hoe het bos zich gaat ontwikkelen.


Repair café weer open

culemborg • Sinds afgelopen zaterdag heeft het Repair Café op de Beesdseweg haar deuren weer geopend. Elke tweede zaterdag van de maand staan vrijwilligers klaar voor de reparatie van defecte spullen. Vaak is reparatie betrekkelijk eenvoudig, maar in de huidige wegwerpmaatschappij met hoge loonkosten is de aanschaf van een nieuw exemplaar meestal voordeliger. Dankzij het Repair Café krijgen veel spullen alsnog een tweede leven.

q repaircafeculemborg.wordpress.com/