Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Festival ‘Barok aan de lek’ in Culemborg

Algemeen

CULEMBORG • Van donderdag 24 tot en met zondag 27 februari verandert Culemborg in het muzikale Napels en Venetië uit de zeventiende en achttiende eeuw. 

Een groep jonge musici brengt in zes concerten de bloeiende Italiaanse muziekcultuur uit de barok tot leven in een uniek muziekfestival, georganiseerd door de Stichting De Roos van Culemborg. 

In samenwerking met het Weeshuismuseum is als onderdeel van het festival een activiteitenprogramma voor kinderen ontwikkeld.In het 17e-eeuwse Italië ontstonden weeshuizen waarin kinderen een muziekopleiding kregen. Hieruit bloeide een rijke muziekcultuur op, met als bekendste exponent Antonio Vivaldi. 

Op het festival zal, naast muziek van Vivaldi, ook het werk van andere componisten te horen zijn die gerelateerd waren aan deze weeshuizen. Bijzonder is dat een deel van de muziek niet eerder in Nederland is uitgevoerd en nog nooit is opgenomen. De musici die te horen zijn op het festival hebben hun sporen verdiend op de (inter)nationale concertpodia. 

Op het slotconcert op zondag 27 februari om 15:00 uur zullen onder andere een drietal zeer virtuoze sopraanmotetten van Vivaldi te horen zijn in de Grote Kerk van Culemborg, gezongen door de jonge sopraan Tinka Pypker, die onlangs debuteerde bij De Nationale Opera. 

Op vrijdagavond 25 februari om 20:30 zingt tenor Pablo Gregorian bijzondere muziek van o.a. Rosenmüller, een Duitse componist die uit de gevangenis ontsnapte en daarna zijn leven in ballingschap leefde in het zeventiende-eeuwse Venetië en de meest prachtige muziek schreef, in het bijzonder voor een nu vrijwel onbekend instrument: de zink. Uiteraard zal dit instrument ook uitgebreid te horen zijn in dit concert. 

Het festivalensemble bestaat verder onder andere uit de Culemborgse violiste Femke Huizinga, die onlangs toetrad als kernlid tot de Nederlandse Bachvereniging en de Israëlische violist Hed Yaron Meyerson, die sinds 2016 als assistent-concertmeester verbonden is aan het Rotterdams Philarmonisch Orkest.

Rondom de concerten is er een uitgebreid activiteitenprogramma dat plaatsvindt in het Elisabeth Weeshuis Culemborg. Zo zijn er lezingen over het muziekleven in Napels en het muziekonderwijs in de Venetiaanse weeshuizen. Ook zijn er kinderworkshops waar je Venetiaanse carnavalsmaskers kunt maken en versieren en Italiaanse platte broden leert bakken. 

Hiernaast is er voor kinderen ook een muzieklesroute waarbij je spelenderwijs kennis kunt maken met acht muziekinstrumenten onder begeleiding van lokale gediplomeerde vakdocenten van Kunst Educatie Culemborg (KEC).De concerten vinden plaats in drie historische kerken in de binnenstad van Culemborg tussen 24 – 27 februari 2022 onder de dan geldende coronabeperkingen. 

Kaarten (€10 - €15) zijn verkrijgbaar via de lokale boekhandel Tomey of via www.muziekaandelek.nl, waar ook de meest actuele informatie en de gedetailleerde concertprogrammering te vinden is.