CULEMBORG • Culemborgs Belang vindt dat de lokale democratie in Culemborg de afgelopen jaren is verloochend. "Belangrijke besluiten moeten eerst aan de gemeenteraad worden voorgelegd", schrijft de partij (voorheen CulemborgCentraal) in haar verkiezingsprogram.

Achterkamertjes- en vriendjespolitiek moet afgelopen zijn, vindt de partij van Machid el Boustati. "Een politicus moet er voor de burger zijn en niet voor zichzelf. Wij willen in de raad vechten voor een toegankelijke, betrouwbare gemeente. Wij willen dat de raadsleden ook weten wat er echt in de wijken speelt en niet alleen om de vier jaar bij de deuren langsgaan."

Culemborgs Belang constateert dat veel voorzieningen worden overgeheveld naar de gemenete Tiel. Een concreet voorbeeld is de schuldhulpverlening. Mensen die helemaal aan de "grond zitten, moeten extra kosten maken om naar Tiel te gaan. Dit moeten wij niet willen. Samenwerken prima, maar dit betekent niet dat we alles in de uitverkoop moeten doen. Wij moeten voorzieningen naar ons toetrekken in plaats van afstoten. Zeker gezien de bereikbaarheid van Culemborg en de ligging aan de A2, ook wel de verkeersader van Nederland genoemd."

Ferme standpunten

Culemborgs Belang heeft een aantal ferme standpunten. Windmolens horen volgens de partij niet op land, maar op zee. Afval moet achteraf worden gescheiden en niet vooraf. Verder vindt Culemborgs Belang dat de bibliotheek moet verhuizen naar een gelijkvloers gebouw, bijvoorbeeld in een kerk die leeg komt te staan. Ook moet er meer ruimte worden gecreëerd voor studenten om te studeren. Ook opmerkelijk: 'Geen straatcoaches of jeugdboa's, maar meer politie op straat."

Verder pleit Culemborgs Belang voor gratis parkeren in de binnenstad, terwijl ook het openbaar stadsvervoer moet terugkomen. 

De partij van Machid el Boustati is ook van mening dat er een begraafplaats met eeuwigdurende grafrust moet komen voor christenen, joden, moslims en naturisten. 

Het volledige programma staat op:

q www.culemborgsbelang.nl