De organisatoren verwachten een volle bak bij Barok aan de Lek
De organisatoren verwachten een volle bak bij Barok aan de Lek Foto: Arno voor de Poorte

Festival in Culemborg: Barok aan Lek

Algemeen

CULEMBORG • Tussen 24 en 27 februari vindt in drie kerken in Culemborg het debuut plaats van Barok aan de Lek. Henriëtte Wirth is - samen met haar vriend Pablo Gregorian - initiatiefnemer van dit festival. Wie zijn zij precies, wat voor festival is dit en wat drijft hen?

De initiatiefnemers van dit muziekfestival zijn beiden dertigers en twee jaar geleden in het centrum van Culemborg komen wonen met hun dochtertje. Henriëtte is pianist, klavecinist en barokharpist. Daarnaast geeft ze piano- en klavecimbelles in het centrum van Culemborg. Pablo is tenor en theoretisch natuurkundige en werkt als zangsolist maar ook als ensemblezanger bij onder andere bij de Nederlandse Bachvereniging.

Weeshuizen

Henriëtte zegt dat met een bijzonder weeshuis in de stad en zoveel in Culemborg wonende musici het niet de vraag was óf maar wanneer er een muziekfestival zou worden georganiseerd rond het thema van weeshuizen. 

“Na een geslaagd barokconcert in een volle Barbarakerk in de serie van De Roos van Culemborg van afgelopen zomer, bleek er vraag naar meer van dit soort concerten. 

De Roos organiseert al jarenlang allerlei culturele activiteiten in de binnenstad, waardoor de benodigde organisatorische kennis en ervaring ook in huis was. Misschien speelt het ook een rol dat wij pas net in Culemborg zijn komen wonen en heel graag ons enthousiasme voor muziek willen delen met zoveel mogelijk Culemborgers. 

Dit festival vinden wij een heel mooie manier om dit te doen.” 

Een belangrijke doelgroep van het festival is kinderen. Die associeer je niet snel met klassieke muziek, waar de gemiddelde leeftijd van luisteraars al gauw flink wat hoger is. De pianiste vertelt dat ze ongeveer een jaar geleden samen met Pablo een optreden kon verzorgen met liederen van Schubert op de middelbare school Lek en Linge.

“Wij waren erg onder de indruk van de aandacht en onbevangenheid waarmee de kinderen luisterden en meeleefden met de muziek, die zij verder totaal niet kenden. 

In Culemborg zijn er dus veel kinderen die van klassieke muziek kunnen genieten. Omdat wij ook als festivalthema hebben gekozen voor muziek uit weeshuizen - die vaak speciaal voor kinderen is geschreven - vinden wij het festival pas geslaagd als er ook nu weer veel kinderen op af komen. Daarom hebben wij in samenwerking met het Weeshuismuseum een uitgebreid én muzikaal kinderprogramma opgezet.” 

Tijdens het concert met Napolitaanse vioolvirtuozen wordt er muziek gespeeld van onder andere van Fiorenza, Ragazzi en Avitrano. “Áls iemand al van deze componisten heeft gehoord, is het zeker niet van Avitrano, want van zijn muziek is nog nooit een moderne uitgave gemaakt. Het handschrift van de sonates die wij spelen lag in een bibliotheek in Napels maar om daar bij te mogen moet je minstens de paus zijn.

Via via kwamen we nog een andere versie van dezelfde sonates op het spoor in een middeleeuwse abdij in Montecassino.” Het was een flinke klus om de muzieknoten om te zetten naar een moderne uitgave, zodat musici geen last hebben van doordrukkende inkt van de achterkant van het blad of oude vliegenpoep. “En nu is het reuze spannend hoe gaat klinken.”