Hasna Bencheikh en leerlingen van Lek en Linge Culemborg zijn bíjna klaar voor de regionale finale van de First Lego League.
Hasna Bencheikh en leerlingen van Lek en Linge Culemborg zijn bíjna klaar voor de regionale finale van de First Lego League. Foto: William Hoogteyling

Lek en Linge klaar voor Lego League

Algemeen

CULEMBORG • Zeven meiden en één jongen telt het team dat namens Lek en Linge uit Culemborg vrijdag in actie komt tijdens de regionale finale van de First Lego League. Een bijzondere ervaring, ook voor docent Hasna Bencheikh voor wie de wereld van de gekleurde blokjes een nieuw fenomeen is.

“Ik heb het legoproject dit schooljaar ‘gekregen’ van mijn collega Ronald Mulder”, lacht Hasna Bencheikh, docent op de vmbo-locatie van de regionale schoolgemeenschap. “Zes jaar geleden ben ik hier begonnen als docent Engels. Sinds drie jaar geef ik ook informatietechnologie. Ik vind het geweldig om daarmee bezig te zijn, maar de lego die daar ook aan te pas komt was echt nieuw voor me. Ik ben er niet mee opgegroeid”.

Programmeren

Het vak informatietechnologie bestaat enkele jaren en is ontwikkeld door docent Ronald Mulder samen met Dennis Bosch, destijds teamleider en inmiddels locatiedirecteur. Met als uitgangspunt dat IT een van de beroepen met toekomst is, leert iedere leerling de basis van programmeren. Een deel houdt het voor gezien en richt zich op andere mogelijkheden in de IT als foto’s bewerken, een website bouwen, officepakketten doorgronden tot zelfs een stop-motionfilm maken. 

Wie verder gaat met programmeren krijgt met lego te maken. Technische lego welteverstaan, te beginnen met Lego Mindstorms, en voor wie verder wil Microbit en daarna Arduino. Allemaal handige gereedschappen waarmee je steeds dieper in de digitale wereld duikt. Bencheikh: “Het werken met lego is volledig geïntegreerd in de lessen. Wat ik mooi vind is dat als leerlingen ermee gaan werken, ze weer echt kind worden.”

Animo was groot

Elk jaar schrijft een Lek en Linge-team zich in voor de internationale scholierenwedstrijd First Lego League. Docent Bencheikh nam dit schooljaar als begeleider het stokje over van initiatiefnemer Mulder. Aan haar de taak een team te formeren dat aan de slag gaat met het thema voor dit jaar, ‘Cargo Connect’. “Aan het begin van het schooljaar heb ik uitgelegd wat de bedoeling is en konden leerlingen zich melden. De animo was groot en uiteindelijk ontstond een team met één jongen en maar liefst zeven meiden. En dan begint het, want voor hen is het nieuw. Hoe bouw je, wat komt erbij kijken om te programmeren? Je ziet ze zoeken en enthousiast worden.”

Stap voor stap

De leerlingen krijgen de opdracht een robot te ontwikkelen die een aantal opdrachten kan uitvoeren. Slim bouwen én programmeren in één. “Stap voor stap bedenken ze welke ‘missies’ hun robot kan doen en welke ‘tools’ nodig zijn.” Hasna Bencheikh beschouwt de route naar de wedstrijd alleen al als winst. “Ze leren in korte tijd veel en hebben plezier. Dat is goud om mee te maken”. Zelf heeft ze ook de smaak te pakken gekregen. “Ik heb al genoeg ideeën voor volgend jaar. Maar eerst natuurlijk hier een goed resultaat neerzetten.”