Lynn Kools schrijft haar liedjes vaak op haar slaapkamer, omringd door haar muzikale helden.
Lynn Kools schrijft haar liedjes vaak op haar slaapkamer, omringd door haar muzikale helden. Foto: Rob Zantinge

Eerste single van singer-songwriter Lynn Kools uit Culemborg verschijnt

Algemeen

CULEMBORG • Singer-songwriter Lynn Kools uit Culemborg is vandaag - dinsdag - 17 jaar geworden. Het feit dat haar allereerste single ‘Leave me anyway’ op haar verjaardag uitkomt, is vrijwel zeker haar mooiste verjaarscadeau. 

“Ik heb het nummer zelf geschreven, heel snel”, aldus Lynn. “Het is een triest liedje, maar ik vind het fijn klinken.” ‘Leave me anyway’ is de voorbode van een EP met daarop vijf nummers. De EP gaat ‘Fifty shades of blue’ heten en verschijnt medio april. 

De single die nu uitkomt schreef Lynn als laatste van de vijf songs. De tekst is volgens Lynn niet autobiografisch en gaat over een relatie waarin partners elkaar kwijtraken. “Dat je jezelf in allerlei bochten wringt, in de hoop dat de ander blijft”, legt ze uit. “Maar wat je ook doet, de ander gaat toch weg. Ik heb vaak gezien dat dat gebeurt en vind het een heftig onderwerp.”

Overigens schreef Lynn drie andere liedjes van de te verschijnen EP wél uit eigen ervaring. “Over het verlies van vriendschap, beste vrienden die uit elkaar groeien en ‘Imperfections’, over onzekerheid”, vertelt Lynn. “Dat gaat over dat je niet blij bent als je in de spiegel kijkt, omdat alles met de perfecte gezichten op social-media wordt vergeleken. Meisjes bewerken foto’s van zichzelf en daar vergelijk je je dan mee.”

Lynn is groot fan van muziek uit de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren. Op haar slaapkamer staan zo’n 160 langspeelplaten, waaronder meesterwerkjes van Stevie Wonder, Fleetwood Mac, Rod Stewart, Queen en Abba. Haar moeder zegt: “Lynn heeft en oude ziel, waardoor we een soort hippie in huis hebben.”

Lynn zingt zelf al sinds haar achtste. “Ik vroeg me vroeger af hoe zangeressen een heel liedje lang hun adem inhielden”, lacht ze, “en ik raakte geïnteresseerd.” Ze volgde bij operazangeres Judith van den Dool zanglessen. Later stapte ze over op een andere zangcoach, Judith Jobse. “Bij allebei heb ik een superfijne tijd gehad. En Judith Jobse schrijft ook haar eigen liedjes.”

Opvallend genoeg begeleidt Lynn zichzelf regelmatig op ukelele. “Er zijn veel video’s met hoe je een liedje kunt schrijven en ik wilde ook een klein, handig instrument bespelen. Gitaar trok me niet zo, maar een ukelele leek me wel wat. Ik zag dat in 2016 een meisje bij America’s Got Talent ukelele speelde. Door haar ben ik dat ook gaan doen.”

12.500 volgers

Dat de keuze voor het handzame, viersnarige, gitaarachtige instrumentje de juiste was, blijkt wel uit het feit dat Lynn op Instagram zo’n 12.500 volgers heeft. Ze heeft inmiddels ook een contract met Flight, een van de grootste ukelele-merken. “Ik kreeg zelfs ukeleles opgestuurd”, aldus Lynn. Ze heeft er nu zestien, waarvan ze er vier zelf kocht. 

“Ze voelen allemaal anders, hebben allemaal een ander model, maar het geluid is wel hetzelfde. Een bariton klinkt wél anders, lager”, aldus Lynn, die op het web bekend staat als het ukelelemeisje. Dat laatste was volgens haar eigenlijk niet de bedoeling. 

“Maar ik word steeds populairder”, lacht de jonge Culemborgse, die inmiddels redelijk is ingevoerd in het ukelelewereldje en ook bekend is in onder meer Rusland, de Verenigde Staten en Brazilië. Een winkel in Peru vroeg haar onlangs liedjes in het Spaans te zingen. “Het account bleef 24 uur lopen en mensen konden op de liedjes reageren”, aldus Lynn “Ze zeiden dat ik het goed had gedaan.”

Rick Snel

De opnamen voor de eerste single van Lynn werden gemaakt in de studio van Rick Snel, de man van Judith Jobse. “Rick produceert zelf muziek en heeft alles op een computer staan”, vertelt Lynn. “Ik ben daar niet in thuis, maar het is uiteindelijk wel het geluid geworden dat ik wilde. Rick neemt alles apart op en komt ook met ideeën.”

Overigens speelt niet Lynn, maar Daniël Romijn gitaar op de single. “Ik speel namelijk nogal zacht en los, maar het moest wat strakker”, legt Lynn uit.
De single ‘Leave me anyway’, die op haar verjaardag verschijnt,  kan onder meer worden beluisterd via streamingsdiensten als iTunes en Spotify. De songs komt niet op vinyl uit. “Te duur, maar ik  verzamel wél vinyl”, aldus Lynn. Wat ze van de single moet verwachten, weet ze niet. “Geen idee. Ik heb veel fans en mijn vrienden vinden het ook hartstikke leuk. Maar ik heb er geen verwachtingen van, dat het op de radio komt ofzo. De single is er meer omdat ik mijn muziek wil delen.”

Rockacademie

Desondanks heeft scholiere Lynn wel degelijk ambities. “Ik zou wel naar de rockacademie in Tilburg willen, zangeres worden. Maar ja, het is wél een onzeker vak. In de muziek-business is het moeilijk om iets nieuws te maken en de concurrentie is keihard. En talen vind ik ook leuk.”

Rob Zantinge