Een gedeelte van de deelnemers aan de lichtjestocht in de buurt van de spoorbrug, vlak voor 'Imagine' van John Lennon uit alle kelen klonk.
Een gedeelte van de deelnemers aan de lichtjestocht in de buurt van de spoorbrug, vlak voor 'Imagine' van John Lennon uit alle kelen klonk. Foto: Arno voor de Poorte

Geslaagd debuut Culemborgse lichtjestocht

Algemeen

CULEMBORG • Onder het motto ‘loop mee en laat jouw licht schijnen’ kwamen vrijdagavond 28 januari 2022 zo’n honderd deelnemers bijeen om in vrede en verdraagzaamheid te lopen. Eén van de initiatiefnemers, Astrid Izelaar, benadrukte dat het vooral geen demonstratie was, maar dat iedereen op eigen verantwoording meeliep. 

In haar openingsspeech memoreerde Astrid dat ze het fijn vond om met zoveel gelijkgestemden van binnen én buiten Culemborg te zijn. Het zag er aanvankelijk naar uit dat de opkomst aan de lage kant zou blijven. De parkeerplaatsen aan de rand van de stad toonden nog volop ruimte. Het centrum leek - op de horeca na - uitgestorven. De helft van de winkels zat op slot en een handjevol winkelend publiek en een enkele fietser temperden de verwachtingen flink. Op de Varkensmarkt echter stonden voor het Culemborgse debuut van de lichtjestocht bijna honderd deelnemers in stilte bijeen.

Astrid liet weten dat ze het fijn vond dat ‘we niet alleen zijn, maar samen in liefdevolle verbinding’. “Vanavond laat jij je licht schijnen,” sprak ze de aanwezigen toe. “En laten wij ons licht schijnen. Waar licht is, is geen donker. We laten zien dat we hier zijn voor vrede en vrijheid in een vreedzame en hartverwarmende lichtjestocht.”

Vervolgens instrueerde ze de lichtjestochtlopers om in een rustig tempo en met gepaste afstand naar de Engel aan de Spoorbrug te lopen. “De Engel die ons in de decembermaand verlichtte. Nu gaan wij de Engel verlichten. Daar wacht een verrassing op ons.” Na een klein uurtje zouden de avondlijke lichtwandelaars weer bij de Varkensmarkt arriveren om daar nog even bij elkaar te zijn. En ze had een goed bericht voor alle aanwezigen en zeker voor alle áfwezigen: “Volgende week vrijdag lopen we hier weer. Iedereen is dan opnieuw welkom.” 

De Erichemmer Ben Muijen (49) loopt mee om dat hij het waardevol vindt om erbij te zijn. “Ik vind dit belangrijk om te doen, zeker in deze tijd. Ik zie veel onnodig veel angst, waardoor iedereen er een beetje doorheen zit. Het menselijke sijpelt uit onze samenleving.” Ben voelde duidelijk een behoefte aan dit soort initiatieven. “Normaal neem ik deel aan grote demonstraties, maar dit is fijn omdat het een lokaal initiatief is, zonder dat het meteen een demo is.” 

Ben vindt de coronamaatregelen ‘disproportioneel’. “Dat stoort me, want het richt veel schade aan in onze samenleving, terwijl we juist behoefte hebben aan verbinding en onvoorwaardelijk samenzijn. Het lijkt wel een soort mishandling die we ondergaan met ons allen.” Hij breekt een lans voor de jeugd. “Ook voor kinderen is het vreselijk. Die zijn bang dat ze opgesloten blijven zitten, terwijl het ook anders kan. Dat doet me pijn.”

Onder de Spoorbrug over de Lek wacht de deelnemers de beloofde verrassing. Een gitarist, Maarten, zingt met alle deelnemers ‘Imagine’ van John Lennon. “Toepasselijker kan het niet,” klinkt er uit het publiek. Aan het einde van het lied davert er een trein met donderend geraas over de brug. “We pakken het gewoon nog een keer op. Superfijn dat iedereen zijn lichtje laat schijnen.” 

Dat is ook de mening van Culemborger Jan de Kock (57). Ook hij loopt mee om zijn licht te laten schijnen. “En op een liefdevolle en vreedzame manier met elkaar te zijn. We mogen met zijn allen naar een vriendelijkere aarde, maar daar hebben we nog wel wat stappen in te zetten. Ook moeten we met andersdenkenden in gesprek blijven.”

Een vrouw van middelbare leeftijd ‘uit de Betuwe’ zegt - terwijl het lint deelnemers met fakkels en kaarsje over de dijk loopt - dat ze van de tocht had gehoord via een mailtje van Rivierenlanders in Verbinding. “Het trok meteen mijn aandacht. Ik voelde dat ik erbij wilde zijn. Ik houd niet van demonstraties of actievoeren, maar dit voelde aan als een andere beweging. Meer zoals met zijn allen rond het kampvuur zitten of als een huiskamermeditatie.” 

Ze vertelt dat ze uit eigen ervaring weet dat het samenkomen van mensen met een positieve intentie als liefde en / of vrede een positief effect heeft op de omgeving. “Dit effect is zelfs meetbaar. Mijn intentie is om mee te lopen en mijn lichtje te laten schijnen. Be the change you want to see in the world,” Medeorganisator Alfred raakte geïnspireerd in de hoofdstad om ook in Culemborg een lichtjestocht te organiseren. “We leven in een wereld van verdeeldheid. Samenzijn in deze tijd is echt superbelangrijk.”

Arno voor de Poorte