Salon Zauberflöte.
Salon Zauberflöte. Foto: Aangeleverd

Serie klassieke muziek in de Fransche School

Algemeen

CULEMBORG • Om een grote groep liefhebbers van klassieke muziek de kans te bieden om in Culemborg te kunnen gaan genieten van concerten met musici van internationaal niveau wordt in de Fransche School een serie opgestart met de naam Salon Zauberflöte.

Drie concerten per seizoen. In de herfst, in de winter en in de lente. Door corona is het helaas niet mogelijk gebleken een concert in de herfst te laten plaats vinden, maar het uitgaanspunt is dat de theaters nu open blijven en zijn er nog twee concerten gepland. Het Theater de Fransche School is naast cabaret en film ook heel geschikt voor concerten.

Het beschikt over een goede akoestiek en er staat een goede vleugel. In de pauze kunt u in de foyer genieten van een consumptie en elkaar ontmoeten. De initiator van de concerten is Nine Sligter, zelf een gepensioneerd musicus.

Salon Zauberflöte is een ook aanrader om met de familie te bezoeken. Geschikt voor de leeftijd van 8 tot 80+. De opera Die Zauberflöte van W.A. Mozart wordt in huiskamerversie tot leven gewekt. Gastheer en verhalenverteller Marius Gosschalk vertelt over de magische avonturen van de Koningin van de nacht, een flierefluitende vogelvanger en het verliefde stel, Tamino en Pamina.

De muziek wordt vertolkt door Femke Huizinga (viool), Izhar Elias (gitaar) en Marta Jiménez (altviool), alle drie bekende specialisten op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. Femke en Marta spelen in gerenommeerde gezelschappen als de Nederlandse Bachvereniging, Holland Baroque en Anima Eterna Brugge. Izhar Elias is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die een musicus in Nederland kan ontvangen. Marius Gosschalk is acteur/trainer, coach en verhalenverteller. Hij maakte voorstellingen gebaseerd op een roman, waaronder “De Alchemist” van P.Coelho en Oblomov van Gontsjarov

Ook het tweede concert is een aanrader. Het zal worden gegeven door twee top solisten. De violist Niek Baar en de pianist Ben Kim. Niek Baar studeerde Aan de Hochschule für Musik in Berlijn bij Prof. Stephan Picard waar hij in 2016 afstudeerde met onderscheiding. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Christoph Poppen in München. 

In Nederland studeerde hij bij Peter Brunt en Philippe Graffin. In 2018 won hij de eerste prijs tijdens het Nederlands Vioolconcours “Oscar Back”. Op twintigjarige leeftijd won hij de eerste prijs van het internationale Solo Bach concours in Londen.Ook is hij regelmatig als solist te horen bij de belangrijke Nederlandse orkesten, waaronder het Concertgebouw Kamerorkest, het Residentie Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest. Maar ook bij gerenommeerde Duitse orkesten.

De Amerikaanse pianist Ben Kim wordt gezien als één van de meest veelbelovende pianisten van zijn generatie. Hij studeerde bij de wereldberoemde pianiste Martha Argerich. Na het winnen van het beroemde ARD Concours in München (2006) kreeg Ben internationale aandacht en nam zijn carrière een vogelvlucht. Ook Ben speelt als solist met gerenommeerde orkesten en maakte o.a een CD met het Concertgebouw Kamerorkest.

Ze spelen werken van L.v.Beethoven, F.Schubert, P.Tchaikovsky en G.Tartini/ F.Kreisler

Salon Zauberflöte, zondag 20 februari om 14.00 uur en om 16.30 uur, €19,50 incl consumptie, Theaterzaal Fransche School
Niek Baar en Ben Kim, zondag 27 maart, 15.00uur, €19,50 incl consumptie, Theaterzaal Fransche School