Jaap van Meeteren en Heidemarie van Drunen in overleg
Jaap van Meeteren en Heidemarie van Drunen in overleg Foto: Levien Vermeer

Voorzitter Vuren Actief neemt afscheid

'Samen dorp leefbaar houden'

VUREN • Heidemarie van Drunen hoopt deze zomer 77 te worden en ze heeft nu de knop doorgehakt: "Ik ga stoppen bij Vuren Actief.” 

Ze is voorzitter en kartrekker vanaf de oprichting in 2014, en legt uit: "Toen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) werd ingevoerd zijn er veel verantwoordelijkheden vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten overgeheveld. De gedachte was dat zaken in het sociaal domein beter lokaal geregeld konden worden.” In het sociaal domein gaat het over verschillende groepen mensen die niet geheel zelfstandig door het leven kunnen. Bijvoorbeeld vanwege de leeftijd, of omdat men financieel niet uitkomt, of psychische problemen heeft. Een van de begrippen die bij invoering van de Wmo geïntroduceerd werd is: burgerparticipatie. Heidemarie verklaart: "Daarmee wil de overheid onder andere de leefbaarheid in kleine kernen in stand houden en de individualisering tegengaan. Dat was voor ons, de oprichters van Vuren Actief, de reden om iets van de grond te krijgen in ons dorp.” 

Doorzettingsvermogen en geduld

En dus zag ‘Vuren Actief’ het licht, een stichting met als doelstelling de krachten te bundelen van alle organisaties die zich met leefbaarheid bezig houden in Vuren. Daarin werken inwoners aan versterking van de onderlinge saamhorigheid in het dorp. Maar het viel en valt niet altijd mee, geeft Heidemarie toe: "Als je met een club vrijwilligers werkt moet je over een flinke dosis doorzettingsvermogen en geduld beschikken. Die kan ik nu niet altijd meer opbrengen, want mijn krachten nemen af, dat merk ik toch wel.” Ze waarschuwt haar opvolger Jaap van Meeteren (28) maar alvast: Je moet geen al te hoge verwachtingen hebben, en geduld is heel belangrijk in de omgang met mensen.” Jaap zit inmiddels twee jaar in het bestuur, dus hij weet waar hij aan begint. Maar hij is toch blij dat plaats- en leeftijdsgenoot Yannick Bor het vicevoorzitterschap voor zijn rekening neemt, vertelt hij. "In april hoop ik vader te worden van een dochter en ik heb een fulltime baan als leidinggevende in een farmaceutisch laboratorium. Bovendien is Heidemarie als voorzitter van Vuren Actief zo’n begrip, dat die statuur niet snel te evenaren valt. Daarom stond ik niet meteen te springen om het voorzitterschap. Maar samen met Yannick moet het lukken.”  

Lokale Kernagenda

Hij vervolgt: ,,Heidemarie blijft gelukkig nog een paar maanden lid van het bestuur, om haar kennis en kunde over te dragen.” De dag voor het interview kon Van Meeteren zijn functie als kersverse voorzitter direct bekleden. Hij had samen met het bestuur van dorpshuis de Koels, Han Loman en Mary Modderkolk, een constructief overleg met wethouder Rutger van Stappershoef. "We willen samenwerken om zoveel mogelijk te kunnen betekenen voor alle inwoners van Vuren, op basis van de door gemeente West Betuwe per kern opgestelde agenda.” Toen Lingewaal fuseerde met Neerijnen en Geldermalsen, ontstond de mooie gemeente West Betuwe, met maar liefst zesentwintig kernen. Om de burgerparticipatie handen en voeten te geven bedacht het bestuur de opstelling van een lokale agenda per kern. Daarvoor kunnen inwoners thema’s aandragen die zij van belang vinden. Voor Vuren bestaat er op dit moment nog niet zo’n Kernagenda, maar dit zal wel een van de projecten worden in het komende jaar voor Vuren Actief, verwacht Jaap. "Behalve dat we, samen met andere partners, betrokken zullen zijn bij de opstelling van een Kernagenda, blijven we ons natuurlijk inzetten voor een leefbaarder Vuren, bijvoorbeeld door organisatie van de Inloop voor ouderen, vergroening van het dorp, en aandacht voor het sociaal domein. 

Jaap van Meeteren en Yannick Bor willen stichting levend houden

Opa grote voorbeeld

Jaap woont vanaf 1999 in Vuren, maar is in Herwijnen geboren en getogen. Tot voor kort leefde hij vooral voor zichzelf, zegt hij eerlijk. "Maar toen mijn opa overleed is er iets veranderd. Ik wil er nu meer voor anderen zijn. Mijn opa had altijd wel een mening, maar geen oordeel. Zo zou ik ook willen leven, hij is mijn grote voorbeeld.” Heidemarie is bezorgd over de toekomst, nu er zoveel wantrouwen heerst in de samenleving. "Met elkaar het dorp leefbaar houden, dat is de kunst. En dat moeten vooral de jongeren doen” vindt ze. Met de ‘dreigende' aantekening: "Ik blijf bemoeiziek en grijp in als het niet goed gaat.” Meer informatie: fb.me/VurenActief of vurenactief2021@gmail.com