Quarantaine: Stilte voor de storm?

culemborg • Het lijkt vooralsnog mee te vallen met de coronagevallen op de Culemborgse basisscholen. Het aantal groepen dat in quarantaine zit is nu nog relatief beperkt. "Maar het is waarschijnlijk stilte voor de storm", zegt directeur Toy Hertogh van openbare basisschool De Distelvlinder. 

"Ik denk dat onze school tot nu toe puur geluk heeft gehad. Want als je ziet hoe de besmettingscijfers momenteel oplopen, dan is het niet de vraag òf wij de komende tijd ook in quarantaine moeten, maar wanneer."

De Distelvlinder heeft momenteel te maken met twee ziektegevallen bij docenten, maar die zijn niet gerelateerd aan corona. Voor deze docenten worden vervangers ingezet. Eén gecombineerde groep werd een tikkeltje te groot, vandaar dat tien leerlingen momenteel thuis zitten. 

Hertogh denkt dat de lage besmettingscijfers ook te maken hebben met de luchtverversing. "Ons luchtventillatiesysteem was tot de vorige winter bedroevend slecht. Het enige wat we vorige winter konden doen, was de deur openzetten. Dat was natuurlijk veel te koud. Maar afgelopen jaar is op kosten van de gemeente het systeem vervangen. Dat heeft zeker geholpen."

"Wij zijn de afgelopen twee weken weer lekker aan de slag op school en hebben geen groepen in quarantaine en kunnen dus gewoon lekker werken met de kinderen", zegt Barbara Cozijnsen, directeur van de Josefschool. "Ik hoor dit ook van collega's en scholen om mij heen." Het is overigens wel lastig om de vervanging bij afwezige leerkrachten rond te krijgen, zegt Cozijnsen.

De Koning Willem-Alexanderschool in Culemborg is inmiddels weer in rustiger vaarwater terechtgekomen. Maar in de weken voor de (vervroegde) kerstvakantie was het heel hectisch. "In die weken hebben we in totaal acht groepen in quarantaine gehad. Momenteel zit er één groep thuis", zegt leidinggevend teamleider Kimberly Pouw. Wat opvalt is dat de klachten heel erg meevallen. "Kinderen hebben meestal een ochtendje hoofdpijn. En de leerkrachten die corona oplopen, hebben er eigenlijk amper last van." Toch is het soms lastig om alles georganiseerd te krijgen. "Er zijn groepen waar vijf tot tien leerlingen al corona hebben gehad. Die mogen gewoon naar school. De rest krijgt online les. Dat is best ingewikkeld voor de leerkrachten." Momenteel worden vaak onderwijsassistenten ingezet, maar ook medewerkers die normaal gesproken leerlingen helpen bij leerachterstanden. "We kunnen gelukkig gebruik maken van de gelden die het Rijk beschikbaar heeft gesteld via het Nationaal Programma Onderwijs (NPO)", zegt Kimberly. "Toch blijft het sneu dat veel kinderen al heel lang thuis moeten zitten. Er zijn erbij die al zes weken niet op school zijn geweest. Maar eenmaal terug zie je ze gelukkig allemaal weer vrolijk lachen."