Afbeelding
Foto: Simon Dijk

Historische beuk legt het loodje

Algemeen

CULEMBORG • Tak voor tak, stam voor stam verdween een van de eens zo trotse beuken in de Kasteeltuin Culemborg. Gevaarlijk aangetast en sluipenderwijs verzwakt door een reuzenzwam. 

Zo rustig als het stoere exemplaar in bijna 170 jaar kon uitgroeien, zo snel vond donderdag 20 januari aan de Lange Meent het vakkundig rooien plaats door de Culemborgse specialist Wim Gremie.

Het moet zeker een kwart eeuw na de sloop van de laatste restanten van het dertiende -eeuws kasteel geweest zijn, dat dominee Barends hier in 1846 een theehuis liet bouwen. De beuken kwamen later ter verfraaiing van het terrein, zijn achtertuin aan de Slotstraat. Ze konden meegenieten van de levendige plek, met de bedrijvigheid van de aan het Voorburg gelegen geweerfabriek, Spoors Mosterd en verderop de Palumbus Meubelfabriek. 

Aan de voet van de beuken wisten amateurarcheologen in de tachtiger jaren de kasteel fundamenten op te graven. Onder de beuken vertellen zij elke zaterdagmiddag vanaf april hun verhalen en tonen bijzondere vondsten in ‘de groene schuur’. En zelfs de beuk herbergt een speciaal verhaal, maar dat vertellen de vrijwilligers straks liever zelf. Tekst: Simon Dijk