culemborg • De op te richten stichting die eigenaar wordt van de Grote of Barbarakerk krijgt van de protestantse gemeente in Culemborg een bruidsschat mee van enkele tonnen.

Het overige deel kan als cofinanciering worden ingezet die nodig is om externe subsidies te kunnen verkrijgen  voor de noodzakelijke aanpassingen van het gebouw. “Mede op basis van ervaringen elders verwachten we dat hiervoor ook een substantieel bedrag uit fondsen, subsidies en sponsoring kan worden verkregen”, zegt Van Dijk.

Investering 

Adviesbureau KAAder Kerkadvies, dat door gemeente en kerkelijke gemeente is ingehuurd voor advies, schat dat er in de eerste jaren in totaal zo’n 600.000 euro moet worden geïnvesteerd in verbetering van interieur en inrichting van de kerk. 

Grote kostenposten zijn het aanbrengen van voldoende en kwalitatief goed sanitair en goede keukenfaciliteiten, een flexibel podium, verlichting en verbetering van het binnenklimaat. 

Minder urgent, maar op termijn ook een noodzakelijke investering is isolatie van het kolossale kerkgebouw en verder de aanschaf van flexibel te gebruiken meubilair.

Vrijwilligers

De stichting kan in de aanvangsjaren wel gebruik maken van de inzet van de huidige vrijwilligers van de protestantse gemeente.  
"Zo gaat er geen kennis en ervaring verloren en kunnen de eerste jaren qua kennis en menskracht soepel verlopen”, zegt Van Dijk.

"Hiermee krijgt deze onafhankelijke stichting een ‘warme start'.” De protestantse gemeente wordt één van de huurders van het gebouw. Het stadsbestuur en de protestantse gemeente in Culemborg hebben al eerder de wens uitgesproken dat de Grote of Barbarakerk als cultuurhistorisch meest waardevolle monumentale kerkgebouw behouden blijft voor de stad en meer nog dan nu multifunctioneel gebruikt wordt: cultureel, religieus en maatschappelijk voor samenkomsten, ontmoetingen, vieringen, concerten, voorstellingen en exposities. Door de stichting op deze manier in te richten wordt deze wens van de gemeente mogelijk gemaakt."