Buurtbemiddeling kan escalatie voorkomen

culemborg • Eén op de vier Nederlanders ergert zich wel eens aan zijn of haar buren. Een deel van deze ergernissen escaleert en kan zelfs uitmonden in een vervelende burenruzie. Buurtbemiddeling kan er, als neutrale partij, voor zorgen dat buren met elkaar in gesprek gaan en samen tot een oplossing komen. 

Hoe mooi zou het zijn als escalatie voorkomen kan worden? Buurtbemiddelingsorganisaties in heel Nederland slaan de handen ineen voor een landelijke campagne. Deze campagne, 'Dat is makkelijk praten!', is bedoeld om buren te ondersteunen zelf met informatie en tips op een effectieve manier het gesprek aan te gaan.

Webpagina

De campagne begon woensdag met de lancering van de webpagina datismakkelijkpraten.nl. Hierop staan vijf stappen die mensen kunnen om tot een constructieve oplossing te komen.
"Met de campagne willen we mensen meer bewust maken dat een gesprek met buren pas effectief is als je dat op de juiste toon en op het juiste moment doet", vertelt Ingrid van Oostwaard, coördinator Buurtbemiddeling ElkWelzijn. "Het heeft namelijk weinig zin om een gesprek aan te gaan als je zwaar geïrriteerd bent. Je kan dan al snel in verwijten vervallen en dat werkt niet probleemoplossend."
Buurtbemiddeling ElkWelzijn is voor de inwoners van tien gemeenten in de regio: Culemborg, West Betuwe, Gorinchem, Maasdriel, Zaltbommel, Buren, Neder-Betuwe, Tiel, Vijfheerenlanden en Molenlanden.

Advies of bemiddeling

Wie ook problemen met de buren heeft kan contact opnemen met ElkWelzijn voor meer informatie, advies of bemiddeling. Telefoonnummer: 0345 22 50 00; email: buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl.