Johan Andrée is in het dagelijks leven directeur-bestuurder van Mozaïek in Tiel en daarnaast medeoprichter plus penningmeester van Financieel Fit Rivierenland.
Johan Andrée is in het dagelijks leven directeur-bestuurder van Mozaïek in Tiel en daarnaast medeoprichter plus penningmeester van Financieel Fit Rivierenland. Foto: Arno voor de Poorte

kennis- en kundeplatform schuldhulpverlening

Rivierenland Financieel Fit

regio • Financieel Fit Rivierenland is een regionaal kennis- en kundeplatform op het gebied van persoonlijke financiën. Medeoprichter en penningmeester Johan Andrée (57) heeft naar eigen zeggen de schone taak om alle financiën in goede banen te leiden. "We willen aanjagen dat er betere oplossingen komen voor mensen in de schuldenproblematiek." 

Het platform moet het hebben van projectsubsidies en deelnemers die een kleine bijdrage leveren. Daarmee doen de mensen van Financieel Fit Rivierenland een poging om het veelkoppige monster, dat schuldenproblematiek is, te beteugelen. "We voeren gesprekken met mensen om dit te tackelen," zegt de penningmeester daarover. "Daarom hebben we een regionaal werkende organisatie in het leven geroepen. We zijn er om te inspireren, te matchen en mensen uit hun hokjes te laten komen. Je mag best naar oplossingen van buitenaf zoeken vinden wij. Dat geldt voor mensen die financiële stress hebben, voor de vrijwilligers én alle professionals."

Elkaar nodig

Johan vindt dat we elkaar nodig hebben om financiële problematiek te verminderen. Er komt volgens hem veel meer bij kijken. "Het geeft bakken stress en ellende als je er eenmaal in verzeild bent geraakt. Het is zeer ongezond en mensen raken snel in een spiraal naar beneden." Het lastige van het bestrijden van schuldenproblematiek is dat het een taak voor de gemeenten is geworden. "Daarin zijn ze bezig om zich te ontwikkelen. Ze zitten er steeds meer bovenop. Daar valt echter nog een slag te maken. Brieven zijn nog steeds te ingewikkeld en ook de stijl van de huisbezoeken valt nog wel te verbeteren. Dat zou beide laagdrempeliger mogen zijn. Ook zou het slim zijn om daar de inbreng van ervaringsdeskundigen en getrainde vrijwilligers bij in te zetten. Daar lopen we in Rivierenland nog niet mee voorop," aldus Johan." 

Rol

De rol van Financieel Fit Rivierenland ligt er volgens de oprichter hierin dat iedereen van elkaar leert en hoe we dat soepeler kunnen laten verlopen. "We geven lessen op middelbare scholen en doen aan preventie om de jeugd van het criminele pad af te houden. Dit zou meer in gezamenlijkheid kunnen. Daar zijn we mee bezig om dat te realiseren." MKB'ers en zzp'ers vallen vaak tussen wal en schip als het om 't oplossen van schulden draait. "De gemeenten zouden zich meer op die doelgroepen moeten richten. Dat geldt ook voor boeren. Zij zitten in een benarde positie. Trots en familiebezit houden hen tegen om stappen te ondernemen als ze in financieel zwaar weer komen. Ze bezitten doorgaans veel grond of vermogen, maar hebben soms geen contanten om de bakker te betalen. Schulden zitten deels in gedrag en deels in cultuur. Ook daar kun je slagen maken." 

Er zit vaak schaamte op problemen rondom iemands schulden

Schuldhulproute

De Nederlandse Schuldhulproute is een landelijke aanpak om sneller de juiste instanties voor hulp in te schakelen. In het Rivierengebied zijn de gemeenten Tiel en Culemborg al aangesloten. "Dit is een paar jaar geleden ontwikkeld," vertelt Johan. "Er zijn ook een paar grootbanken lid van. Het zou het beste zijn als alle gemeenten - zeker in deze regio - volgens dit model gaan werken. Dat levert meer eenduidigheid op. Plus je kunt eerder de gepaste partijen inschakelen om tijdig de juiste ingrepen te (laten) doen. Er is namelijk een verschil tussen opkomende en oplopende schulden." 

Leden

Een aantal klinkende namen is lid van Financieel Fit Rivierenland: VNO-NCW, Rabobank, ROC Rivor, Werkzaak, Mozaïek, Welzijn Rivierstroom en ElkWelzijn. Financieel Fit heeft gekozen voor een online platform. Dat is omdat ze geen diensten aanbiedt. "Daar zijn de lokale partijen voor," licht Johan toe. "Daar gaan we de concurrentie niet mee aan. Een online platform is in deze tijd een mooie manier om informatie beschikbaar te stellen of om door te verwijzen naar hulpinstanties." Als het coronatechnisch weer mogelijk is, gaat het platform weer fysiek netwerken of dit mogelijk maken. Er komt echter geen fysiek loket. "Dat is lastig met een doelgroep met schaamte," licht Johan toe. "Anonimiteit werkt enorm drempelverlagend. Bovendien is onze rol over een paar jaar waarschijnlijk uitgespeeld.

https://financieelfitrivierenland.nl/