PvdA: 40-45% sociale woningen

culemborg • De PvdA wil in 2030 1200 woningen erbij. Van de nieuwe woningen moet 40 tot 45 procent bestaan uit sociale woningbouw (koop en huur). "Voor de realisatie van sociale huurwoningen hanteren we een andere prijs (sociale grondprijs) dan voor de realisatie van dure koopwoningen boven de grens van de Nationale Hypotheek Garantie", schrijft de partij in haar verkiezingsprogramma. 

Het huidige percentage sociale huurwoningen bedraagt 27%. "Schrikbarend laag", vindt lijsttrekker Yassin DagDag in een interview op de podcast 'Culemborg Kiest'. 


PvdD: minimaal 1 zetel

culemborg • De Partij voor de Dieren verwacht in Culemborg minimaal één zetel te bemachtigen. Een zeer realistische doelstelling, vindt lijsttrekker Myra van der Velde, omdat haar partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 al circa duizend stemmen kreeg. 

Myra omschrijft PvdD als een aanjaagpartij, die als doelstelling heeft het dierenwelzijn op de politieke agenda te zetten. Op dat gebied is er nog van alles mis, vertelt ze in een interview met de podcast van 'Culemborg Kiest'. "We willen bijvoorbeeld dat de gemeente stopt met de fok en verkoop van dieren in De Plantage. De dieren leven daar in veel te kleine kooien. De gemeente moet zich gaan houden aan de nieuwe wet Dieren, waarin staat dat dieren naar hun aard moeten leven."

Ook moet het jagen volgens Van der Velde niet langer worden toegestaan. "Het kan gewoon niet meer."