Versneld boosteren in Zaltbommel

zaltbommel • GGD Gelderland-Zuid start in Zaltbommel al vanaf woensdag 22 december met het geven de van de boosterprikken. Dit gebeurt op de nieuwe locatie in sporthal De Ring in Zaltbommel. 

Eerder werd gemeld dat hiermee begin januari zou worden begonnen. Door de toegenomen vraag naar boostervaccinaties is echter besloten dit tijdstip te vervroegen. Op deze locatie kunnen mensen zich ook laten testen. De boostervaccinatie wordt alleen gegeven op afspraak. Zomaar langskomen voor de boosterprik heeft geen zin. 

Openingstijden
De sporthal is op werkdagen én in het weekeinde geopend voor testen en vaccineren. De openingstijden voor het vaccineren zijn van 08.00 tot 15.30 uur. Op nieuwjaarsdag is de locatie gesloten. Het testen gebeurt van 08.00 tot 14.30 uur. 

De sporthal is tot maximaal 1 juli 2022 in gebruik en krijgt daarna een andere bestemming. 


IJsvogelwand in water van park Caetshage

culemborg • De A-watergang in park Caetshage in Culemborg krijgt een ijsvogelwand. De wand wordt dinsdag 28 december aangelegd. 

De komst is te danken aan de inzet van een groep bewoners. Waterschap Rivierenland heeft zich volgens de bewonersgroep tijdenlang verzet tegen de komst van deze ijsvogelwand. De waterafvoer moet namelijk te allen tijd gegarandeerd zijn. Voor aantasting van oevers is dan ook een watervergunning nodig. Uiteindelijk heeft het waterschap een vergunning verleend. 

Een ijsvogelwand is een steile wand boven open water waarin ijsvogels broeden. De bewonersgroep, waarvan de leden aan het park wonen, heeft het waterschap weten te overtuigen: de ijsvogelwand levert geen aantasting van de waterafvoerende functie op of een belemmering voor het beheer en onderhoud. “Een betonnen keerwand met nestgaten zal de oever de benodigde stabiliteit bieden zodat er geen afkalving van het talud optreedt”, zeggen de bewoners in een persbericht. 

De bewonersgroep heeft het waterschap gewezen op het belang van de biodiversiteit, de ligging in een ecologisch stadspark en de educatieve waarde voor parkbezoekers. 

Zowel de gemeente Culemborg als Vogelbescherming hebben financieel bijgedragen aan het project.