Agent Versteegh
Agent Versteegh Foto: Onbekend

culemborg • Arjan Pothuizen doet al jaren onderzoek naar een beruchte Culemborgse moordzaak uit 1923, bijna 99 jaar geleden dus. Recent ontving hij bruikbare informatie.

Hoe zat het ook alweer? Zondagavond 23 december 1923 werden Thomas en Gerrigje van Wiggen in hun boerderij aan de Achterweg op brute wijze vermoord en beroofd van een groot deel van hun spaarcenten. In september van dat jaar was er bij de Van Wiggens al een bedrag van 800 gulden uit de hoeve gestolen. 

Insluiping

Op 20 december 1923 werd een nieuwe poging gedaan om het overige vele spaargeld van hen te stelen via een insluiping. De dader had het vee in de stal losgemaakt en de weide ingejaagd met de bedoeling dat Thomas en Gerrigje achter het vee aan zouden gaan. Zo ver kwam het niet! Thomas bedacht zich en trof de dader. Deze dader had zijn ogen gemaskerd, spuugde Thomas in zijn gezicht en vluchtte. 

Het gevaar leek afgewend; tot die fatale zondagavond. Bewaking door de Culemborgse gemeentepolitie hadden de Van Wiggens altijd afgeslagen. Broer en zus van Wiggen sliepen de laatste dagen voor de moord om en om, zodat er altijd eentje de wacht kon houden. Zij gingen die avond dan ook aangekleed naar bed(!).

Agent 

Recentelijk heeft onderzoeker Arjan Pothuizen informatie ontvangen omtrent de mogelijke aanwezigheid van een agent van de Culemborgse gemeentepolitie bij de plaats delict tijdens de moord! Deze agent, Versteegh, had nachtdienst van 23 december op 24 december 1923. De dienst draaide hij samen met agent Van Vliet. Van Vliet had aan Versteegh voorgesteld het bureau aan de Vismarkt in de binnenstad te sluiten en gezamenlijk op pad te gaan naar de hoeve van Thomas en Gerrigje van Wiggen. Van Vliet vermoedde dat er die avond iets op de Achterweg ging gebeuren. 

Versteegh wimpelde het verzoek van Van Vliet af en ging alleen zijn ronde doen. Versteegh is ‘s ochtends voor zijn volgende dienst teruggekomen, maar meldde zich later op de dag ziek. Van Vliet vermoedde dat Versteegh wel degelijk bij de hoeve is geweest, iets heeft gehoord, maar niet heeft ingegrepen omdat hij zijn pistool op het bureau liet liggen.

Eindfase 

Het onderzoek naar de daders van de Culemborgse moordzaak, die begon in 2013, bevindt zich nu in een eindfase. 

Voor het hele onderzoek kunt men terecht op de site 

q www.OCCCulemborg.nl.