Afbeelding
Foto: Corine Pieter - van Westreenen

De kerstboom voor het stadhuis in Culemborg

Algemeen

CULEMBORG • Op de markt in Culemborg staat voor het stadhuis een prachtige kerstboom. Dit is een boom vol herinneringen en een symbool voor de band tussen vader en dochter. 

Eind jaren 80 werd de boom gekocht als minikerstboom in een pot door de vader voor de studentenkamer van zijn dochter. Na kerst kwam de boom weer terug in de tuin. Elk jaar werd de boom uitgegraven om weer te schitteren bij zijn dochter. Tot zij emigreerde naar het buitenland en de boom achterbleef in de tuin van haar vader. 

Wat miste hij haar. Toen hij ziek was, kwam zijn dochter terug naar Nederland. Helaas overleed haar vader kort daarna. Uiteindelijk is de dochter in het ouderlijk huis gaan wonen, waar de boom een herinnering bleef aan hun hechte band. Daar heeft de boom meer dan 30 jaar de tijd gehad om te groeien. 

Nu is de boom te groot geworden, er ontstond gevaar op omvallen bij storm, dus de gemeente gaf aan dat het beter was om de boom te kappen. De dochter kon geen afstand nemen van de boom. Maar dit jaar was het moment daar om afscheid te nemen van de boom omdat zij zich realiseerde dat haar vader als rasechte Culemborger het geweldig zou vinden als hun geliefde boom zo’n symbolische eindbestemming kreeg als kerstboom op de markt, voor het stadhuis. Wat staat hij mooi!

Tekst: Corine Pieter - van Westreenen