• Anneke Krakers, voorzitter afdeling Rivierenland.
• Anneke Krakers, voorzitter afdeling Rivierenland. Foto: Anneke Krakers

'Dat geeft écht energie'

REGIO • “Het is geweldig leuk om samen met anderen te werken aan de doelen van een club die ertoe doet!” Aan het woord is Anneke Krakers, voorzitter van de afdeling Rivierenland van de Alzheimer Nederland.

“Mensen met verschillende achtergronden, invalshoeken, opleidingen en beroepen, die elkaar anders misschien nooit hadden ontmoet, zetten zich vanuit een gemeenschappelijke focus in voor mensen met dementie. Dat geeft écht energie.”

Op dit moment zijn er bijna 300.000 mensen met dementie geregistreerd, de verwachting is dat dit aantal de komende twintig jaar zal groeien naar een half miljoen. Alzheimer Nederland is er voor iedereen die te maken heeft met dementie: mensen met de Ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie, maar ook hun naasten en informele en professionele zorgverleners. Door middel van onderzoek wil Alzheimer Nederland dementie genezen en nog liever voorkomen. Maar voor het zover is, richt Alzheimer Nederland zich samen met zo’n vijftig regionale en lokale afdelingen op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie.

“Dat doen we op verschillende manieren,” vertelt Anneke Krakers, “bewustwording is een heel belangrijk aspect. Als we oog hebben voor wat dementie betekent voor het dagelijks leven, zijn we beter in staat mensen de juiste ondersteuning te bieden. En met een goede ondersteuning kunnen mensen met dementie langer zelfstandig functioneren en deelnemen aan het maatschappelijk leven.” 

Belangenbehartigers proberen die bewustwording te bevorderen en zo te werken aan een dementievriendelijke samenleving. “We richten ons in eerste instantie op de gemeenten in onze regio. Dementievriendelijke gemeenten faciliteren de ondersteuning van mensen met dementie, zodat zij kunnen blijven meedoen in de samenleving, en zorgen voor de ondersteuning van mantelzorgers. Maar we willen ook kijken naar andere sectoren. Denk aan winkeliers, het openbaar vervoer, sportclubs, de horeca … Hoe meer mensen signalen van dementie herkennen, hoe beter de ondersteuning vorm krijgt. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, willen we daarom aan de slag met trainingen in het omgaan met dementie, voor uiteenlopende doelgroepen.”

Daarnaast is het belangrijk mensen met dementie en hun naasten te informeren over de ziekte. Krakers: “De diagnose is enorm ingrijpend en roept veel vragen op, bij alle betrokkenen. In de Alzheimer Cafés en Trefpunten gaan deskundigen in op de impact van dementie op het dagelijks functioneren en op de mogelijkheden van hulp en ondersteuning. Maar zeker ook op wat er wél kan, want in de meeste gevallen kunnen mensen ook na de diagnose nog best een poosje meedoen met allerlei activiteiten. De Alzheimer Cafés hebben trouwens ook een belangrijke rol in het lotgenotencontact. In onze regio zijn er nu twee Alzheimer Cafés en twee Alzheimer Trefpunten: Culemborg, Maas en Waal, Tiel en West Betuwe. Ik ben er enorm trots op dat ook de gemeente Buren een Alzheimer Café mogelijk gaat maken. De voorbereidingen voor de aftrap zijn in volle gang.” “Waar mogelijk, zoeken we samenwerking met andere organisaties in de regio”, vervolgt Anneke Krakers, “we nemen deel in het regionale dementienetwerk en het programma Samen Oud in Rivierenland. Maar behalve bij zorgprofessionals en welzijnswerkers haken we ook graag aan bij andere initiatieven in de regio, zoals ouderenorganisaties. Het gaat er tenslotte om samen stappen te zeten naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. In dat opzicht hopen we ook contact te kunnen leggen met mensen met een migratieachtergrond; zij zijn beslist nog ondervertegenwoordigd in onze activiteiten.”

De regionale en lokale afdelingen van Alzheimer Nederland drijven volledig op vrijwilligers. "Het is soms goochelen met agenda's”, lacht Anneke Krakers, "want de meesten van ons doen dit naast hun baan. Of ze werken inmiddels niet meer, maar hebben het nog drukker dan voorheen. Nieuwe vrijwilligers zijn dan ook van harte welkom. Ook maken we graag kennis met mensen die zich niet voor langere tijd willen of kunnen binden, maar best eens iets willen doen op projectbasis. Je wordt er blij van om samen de schouders eronder te zetten en elkaar daarin te versterken. Om Louis van Gaal te quoten: Doe jezelf een plezier en word vrijwilliger!”

Interesse? www.alzheimer-nederland.nl/regios/rivierenland of bel Anneke Krakers, 06-42359611.