Sarah Jansen onthult, samen met wethouder Joost Reus, in de Vianense Poort haar kunstwerk.
Sarah Jansen onthult, samen met wethouder Joost Reus, in de Vianense Poort haar kunstwerk. Foto: William Hoogteyling

‘Mijn klas vindt het ook heel leuk’

Algemeen

CULEMBORG • Wethouder Joost Reus en Sarah Jansen onthulden woensdagmiddag in de sinds 11 oktober voor gemotoriseerd verkeer gesloten Vianense Poort een vrolijk, kleurrijk schilderij. De 9-jarige Sarah maakte dit schilderij na een vraag aan de gemeente of zij de grauwe tunnel mocht opvrolijken. 

De nog jonge kunstenares tekent en schildert al enige tijd. “Vroeger vooral veel eenhoorns”, zegt Sarah. De vlinder met regenboog is haar eerste werk dat in het openbaar te zien is. “De rest hang ik op m’n kamer, ik bewaar ze of ze komen in een fotoboek.” 

Geprojecteerd

Voor haar ‘tunnelvlinder’ ging Sarah professioneel te werk, zo blijkt. “Ik heb hem eerst in het klein op papier getekend en daarna met een beamer op papier geprojecteerd. Toen ben ik ‘m gaan verven. In totaal heb ik er een paar dagen over gedaan.”
Sarah heeft bewust gekozen voor vrolijke kleuren. “En ik houd van vlinders. Als ze maar niet te dichtbij komen, want dat vind ik een beetje eng”, vertelt ze. “Ze hebben altijd leuke kleuren, behalve nachtvlinders. En een regenboog heeft ook altijd vrolijke kleuren.”

Trots

Sarah is er natuurlijk trots op dat haar kleurrijke schilderwerk op een tunnelmuur is aangebracht. “Mijn klas vindt het ook heel leuk, net als de meester en de juf. En ik denk Jacolien ook, van het kindercentrum waar ik naartoe ging.”
Wat het volgende project is weet de jonge kunstenares nog niet. “Maar als u een goed idee heeft, dan schilder ik het graag”, lacht ze.
De Vianense Poort is sinds kort afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en - bezitters van een ontheffing daargelaten - alleen nog toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Zij hebben dus alle tijd en ruimte om het door Sarah gemaakt kunstwerk te bekijken.

Zeven ideeën 

Het idee van Sarah Jansen om de tunnel een vrolijk tintje te geven was er één van in totaal zeven leuke ideeën. Kinderen konden begin dit jaar initiatieven aandragen, omdat de gemeente Culemborg toen het Initiatievenloket in het leven had geroepen. De kinderen zaten toen allemaal thuis, want de scholen moesten - vanwege de lockdown - de deuren tijdelijk sluiten. Per idee stelde de gemeente 100 euro beschikbaar.

Vergunning

Voor het idee van Sarah moest wel eerst bij ProRail, eigenaar van de tunnel onder het spoor, vergunning worden aangevraagd. Het duurde even voor de toestemming kwam, maar uiteindelijk kon het vrolijke werk van deze kunstenaar-in-de-dop in de Vianense Poort worden aangebracht. En dat is goed nieuws voor elke fietser en iedere wandelaar die van het tunneltje gebruikmaakt. Want was het voorheen, vanwege de onveilige situatie, een kwestie van zo snel mogelijk erdoorheen; tot en met half april is haast overbodig, want automobilisten, brommers, motoren en tractoren moeten - in elk geval tot dan - een andere route kiezen. En dus kan een ieder het prachtige, vrolijke, kleurrijke kunstwerk van Sarah op zich in laten werken.

Of iedereen net zo blij is met de afsluiting van de Vianense Poort is de vraag. Zeker is dat niemand tegen het halverwege april door het college genomen verkeersbesluit schriftelijk bezwaar heeft gemaakt. Als gevolg van de afsluiting moet gemotoriseerd verkeer nu een andere route kiezen, via de N320, de Tunnelweg of via de Ronde Haven/Goilberdingendijk. Feit blijft dat de Vianense Poort te smal is om al het verkeer op een veilige manier door de tunnel te laten gaan. Er zijn veel (bijna) ongevallen. En dus móest er wat gebeuren. Alleen voetgangers, fietsers, bromfietsers en bestuurders van een brommobiel of gehandicaptenvoertuig mogen nog door de tunnel rijden. Voor al het gemotoriseerde verkeer, zoals auto’s, bussen, vrachtwagens en motoren, is de doorgang echter gesloten. 

Uitzonderingen

De enige uitzonderingen gelden voor hulpdiensten, vrijwilligers van de brandweer - bij een melding - en de eerstelijnszorg (huisartsen en verloskundigen) bij spoed. Deze bestuurders hebben van de gemeente een ontheffing gekregen. Om verkeersdeelnemers op de nieuwe situatie te attenderen, zijn borden geplaatst. Handhaving gebeurt met camera’s die kentekens scannen. Wie tóch onder het spoor door rijdt, betaalt 109 euro.
Intussen bekijkt de gemeente Culemborg wat de afsluiting van de Vianense Poort voor gevolgen heeft voor het verkeer. Een half jaar lang worden de verkeersstromen in de gaten gehouden, zodat na half april kan worden bekeken welk effect de afsluiting heeft gehad.

Rob Zantinge